Επιστροφή στο παρελθόν με ασφυκτικούς περιορισμούς για το εμπόριο ζητεί η ΕΣΕΕ

Επιστροφή στο παρελθόν με ασφυκτικούς περιορισμούς για το εμπόριο ζητεί η ΕΣΕΕ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία του εμπορίου με περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας, στη δημιουργία εμπορικών κέντρων, στην ίδρυση εκπτωτικών καταστημάτων ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Με τις θέσεις της επί σειρά θεμάτων του εμπορίου, τις οποίες εξέθεσε στον νέο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δ. Αυλωνίτη, η ΕΣΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ ζητεί όχι μόνο να επανέλθει το καθεστώς λειτουργίας του εμπορίου, όπως ήταν πριν από το 2013, πριν δηλαδή ξεκινήσει σταδιακά η άρση διάφορων περιορισμών, αλλά και να επιβληθούν νέοι, που δεν υπήρχαν ούτε παλαιότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι θέσεις της ΕΣΕΕ σε ό,τι αφορά την εμπορική χωροταξία, καθώς ζητεί τα εξής: α) εισαγωγή διάταξης για τη ρύθμιση των περιπτώσεων δημιουργίας μεγάλων καταστημάτων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων, β) απομάκρυνση των μεγάλων και πολύ μεγάλων χώρων λιανικής από τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων, γ) υπαγωγή των εμπορικών κέντρων στην ισχύουσα σήμερα για τα μεγάλα καταστήματα διαδικασία αδειοδότησης και επέκταση της νομοθεσίας αυτής σε όλους τους χώρους λιανικών πωλήσεων άνω των 250 τ.μ. και δ) εφαρμογή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (που σήμερα εξαιρούνται) των περιοριστικών διατάξεων για την ίδρυση και εγκατάσταση νέων μεγάλων καταστημάτων.

Οι Κυριακές

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θέμα για το οποίο η ΕΣΕΕ είχε πρωτοστατήσει τόσο το 2014 όσο και το 2017 με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες ήρθησαν περιορισμοί στην κυριακάτικη αργία, η συνομοσπονδία προτείνει σε πανελλαδικό επίπεδο τα καταστήματα να λειτουργούν τρεις Κυριακές τον χρόνο (αντί για 8 σήμερα). Επιπλέον, προτείνει να αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να ανοίγουν με απόφασή τους τα τοπικά καταστήματα ορισμένες Κυριακές με βάση τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Επιστροφή στο παρελθόν θέλει η ΕΣΕΕ και σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις, καθώς προτείνει κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων οι οποίες θεσπίστηκαν το 2013 και γίνονται κατά βάση Μάιο και Νοέμβριο. Η συνομοσπονδία αντιπροτείνει να δίνεται το δικαίωμα δύο 10ημέρων προσφορών και προωθητικών ενεργειών τον χρόνο, που θα τα χρησιμοποιεί η κάθε επιχείρηση κατά το δοκούν. Ζητεί δε οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες να αφορούν το πολύ το 1/3 του συνόλου των ειδών. Ακόμη προτείνει οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες να ολοκληρώνονται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.

Τα εκπτωτικά καταστήματα

Η ΕΣΕΕ βάζει στο στόχαστρό της και τα εκπτωτικά καταστήματα, καθώς προτείνει δύο πολύ αυστηρούς περιορισμούς: πρώτον, να προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός καταστημάτων outlet σε κάθε περιοχή και δεύτερον, να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα συγκεκριμένα καταστήματα στις εκπτώσεις. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον νέο γενικό γραμματέα Εμπορίου η λειτουργία των καταστημάτων outlet να θεσμοθετηθεί αυτοτελώς και να προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας, ενώ στα προϊόντα που θα διαθέτουν θα αναγράφεται μία μοναδική τελική τιμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή