Σύννεφα πάνω από το Αφρίν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η Δαμασκός προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι η συριακή αεράμυνα θα καταρρίψει τουρκικά αεροσκάφη, εάν αυτά αποπειραθούν να βομβαρδίσουν το Αφρίν, όπως απειλεί τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα. Το κουρδικό καντόνι Αφρίν συνορεύει με την Τουρκία και θεωρείται απειλή από την Αγκυρα λόγω των συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στο συροκουρδικό YPG και το ΡΚΚ.

Το ερώτημα είναι αν η προειδοποίηση της Δαμασκού υπέκρυπτε ανάλογη προειδοποίηση της Ρωσίας, της προστάτιδος των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Την απάντηση αναζήτησε χθες στη Μόσχα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα με στόχο να πάρει το πράσινο φως για στρατιωτική επιχείρηση.

«Θα επέμβουμε στο Αφρίν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο CNN Turk. «Συναντιόμαστε με τους Ρώσους και τους Ιρανούς για τη χρήση του εναέριου χώρου (σ.σ. του συριακού εναέριου χώρου). Το ζήτημα του Αφρίν και γενικότερα της Ροτζάβα (συριακού Κουρδιστάν) έχει οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, λόγω της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και το YPG.

«Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν μια οργάνωση της οποίας ο τελικός στόχος δεν είναι να νικήσει το ISIS», εξήγησε ο αναλυτής Ζίγια Μεράλ στο αμερικανικό δίκτυο NBC. «Ο τελικός στόχος αυτής της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν». Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σημείωσε ότι η μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας την έχει ωθήσει να συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν.

Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι η ειρηνευτική διαδικασία του Σότσι, η οποία όμως, όπως προειδοποιούν οι Κούρδοι, θα τιναχθεί στον αέρα σε περίπτωση τουρκικής επιχείρησης. Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, ενώ χθες το πρωί τουρκικά πυροβόλα έβαλαν κατά χωριών στο Αφρίν. Το συμβάν έβγαλε μαζικά τον κόσμο στους δρόμους του Αφρίν, χθες το μεσημέρι, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει ποτέ η περιοχή. «Ερντογάν, το Αφρίν θα γίνει ο τάφος σου», έγραφε ένα από τα πανό, ενώ οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μαχητική διάθεση

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Middle East Eye, η διάθεση ήταν μαχητική. «Οι γιοι και οι κόρες του Αφρίν έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της Ράκα, του Ντέιρ αλ Ζορ και του Μανμπίτζ. Το σύμβολο της αντίστασης στο Κομπάνι ήταν η Αρίν Μιρκάν (που καταγόταν από το Αφρίν)», είπε στον ανταποκριτή ο κάτοικος της περιοχής, Ροτζ Μούσα. Το Αφρίν δεν γνώρισε μάχες, όπως αυτές που συγκλόνισαν την υπόλοιπη Συρία, γι’ αυτό και ο προπολεμικός πληθυσμός των 500.000 έχει διπλασιαστεί, φιλοξενώντας πρόσφυγες από άλλα σημεία της χώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στη Συρία πριν από τρεις μήνες, προκειμένου να επιβλέψουν την εκεχειρία στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, αλλά παρατηρητές θεωρούν ότι η πραγματική τους αποστολή ήταν να ετοιμάσουν το έδαφος για μια επιχείρηση εναντίον του Αφρίν. «Κανείς δεν μπορεί πια να περιμένει από την Τουρκία να κάνει και άλλη υπομονή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα παρέτεινε προχθές για έκτη φορά το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή