Επενδύσεις 30 δισ. δολ. στις ΗΠΑ έως το 2023 σχεδιάζει η Apple

Επενδύσεις 30 δισ. δολ. στις ΗΠΑ έως το 2023 σχεδιάζει η Apple

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει τις επικείμενες επενδύσεις της Apple στην Αμερική, αλλά και την καταβολή αναδρομικών φόρων 38 δισ. δολ., ώστε να μπορέσει να επαναπατρίσει παλαιότερη κέρδη της από διεθνείς δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος υψηλής τεχνολογίας ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει περί τα 30 δισ. δολ. μέσα σε ορίζοντα πενταετίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσκοπώντας να κατασκευάσει νέες μονάδες και να δημιουργήσει τις απαραίτητες 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Με την Apple να ανακοινώνει όλα αυτά τα σχέδια, ο κ. Τραμπ επιδίωξε να τα πιστωθεί κατά κάποιον τρόπο, επισημαίνοντας ότι απορρέουν από τις φοροελαφρύνσεις που εισήγαγε πρόσφατα. «Είχα υποσχεθεί ότι με την πολιτική μου εταιρείες, όπως η Apple, θα επαναφέρουν τεράστια ποσά στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αντίθετη γνώμη φέρεται να έχει ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tιμ Koυκ. «Εχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης και θέλουμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας ό,τι πρέπει, εφόσον μας βοήθησε και αυτή στην επιτυχία μας». Βάσει της νέας νομοθεσίας στις ΗΠΑ, μπορεί μία εταιρεία άπαξ διά παντός να πληρώσει φόρο για τα κέρδη του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη που ίσχυε με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Οπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της η Apple το αποκομίζει από τη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, επί της συνολικής ρευστότητάς της των 269 δισ. δολ., το 94% προέρχεται από δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι The New York Times.

Υπενθυμίζεται πως για πολλά χρόνια ο όμιλος ισχυριζόταν πως δεν πρόκειται να επαναπατρίσει τα κέρδη του, εάν δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς. Πέραν τούτου, κατά την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ, η Apple δεχόταν πιέσεις επειδή κατασκευάζει τα iPhone σε εργοστάσια στην ΝΑ Ασία. Αυτή την πρακτική της δεν φέρεται διατεθειμένη να την τροποποιήσει, επειδή θα ήταν οικονομικά ασύμφορο.

Ωστόσο, η εταιρεία αντιτείνει το πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από όσους δημιουργούν λογισμικό και όσους το πουλάνε μέχρι το δίκτυο προμηθευτών της σε όλες τις πολιτείες της χώρας, αλλά και τους υπαλλήλους των καταστημάτων της. Και όλες αυτές οι δραστηριότητες, όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του ομίλου υψηλής τεχνολογίας, μεταφράζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται ότι συνολικά την επόμενη πενταετία η Apple θα διοχετεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα 350 δισ. δολ. σε επενδύσεις, προσλήψεις, αναδρομικούς φόρους, πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (ύψους 97 δισ. δολ.), μερίσματα καθώς και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της στη χώρα.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό η εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι με τις επαγγελλόμενες επενδύσεις στις ΗΠΑ θα αμβλυνθεί η κριτική που ασκείται στην Apple. Το ένα τρίτο των επενδύσεών της θα διοχετευθεί σε κέντρα δεδομένων, όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της iCloud, App Store και Apple Music Services. Εν κατακλείδι, η εταιρεία, όπως και η ανταγωνίστριά της Amazon, αναζητεί νέο σημείο, όπου θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις της δεύτερής της έδρας στις ΗΠΑ. Η Amazon ελάμβανε σχετικές αιτήσεις από διάφορες πολιτειακές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η Apple δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τον συνολικό της σχεδιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή