Αντεπίθεση Βάιντμαν για το γερμανικό πλεόνασμα

Αντεπίθεση Βάιντμαν για το γερμανικό πλεόνασμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμένει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης στη θέση ότι η Γερμανία πρέπει να διατηρεί θετικό εμπορικό ισοζύγιο και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Επειτα από κριτική που άσκησε για άλλη μία φορά η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις της και ακόμη και να γυρίσει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, ο Γενς Βάιντμαν υπεραμύνθηκε της γερμανικής οικονομικής πολιτικής. Η Λαγκάρντ δημοσίευσε στο μπλογκ της κείμενο, όπου επέκρινε τη γερμανική οικονομική πολιτική και τις επιπτώσεις της στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Παρατηρεί ότι οι αυξήσεις στους μισθούς παρακολουθούν με καθυστέρηση τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Αύξηση των μισθών θα οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης η οποία θα ωφελήσει περαιτέρω την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Κεντρική θέση στην κριτική της έχει η ανάγκη να επενδύσει η Γερμανία στις υποδομές της, οι οποίες δεν αντανακλούν την καλή κατάσταση της οικονομίας. Θεωρεί ότι μακροπρόθεσμα θα είναι ωφελιμότερο για τη χώρα να επενδύσει στην εκπαίδευση, σε δρόμους και ψηφιακές υποδομές παρά στη δημιουργία ενός «κομποδέματος» για τις δύσκολες μέρες που ο γερασμένος πληθυσμός της χώρας δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τις συντάξεις. Μάλιστα κατηγορεί τη Γερμανία ότι με τα εμπορικά πλεονάσματα ενθαρρύνει πολιτικές προστατευτισμού σε άλλες χώρες και ενισχύει τις ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Χθες η Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Βάιντμαν στο πλαίσιο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη που διοργάνωσαν η Bundesbank, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo και το ΔΝΤ.

Στο συνέδριο ο πρόεδρος της Bundesbank απέκρουσε την κριτική της Λαγκάρντ, αποδίδοντας τη συγκράτηση των μισθών στη Γερμανία στην εισροή μεταναστών από την Ε.Ε. και στην αποτυχία των γερμανικών συνδικάτων να αποσπάσουν υψηλότερες αυξήσεις. Αντείπε ότι οι συγκρατημένες αυξήσεις μισθών έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση και με το ότι τα γερμανικά συνδικάτα προτίμησαν το χαλαρότερο ωράριο εργασίας αντί των υψηλότερων μισθών, όταν συνήπταν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Προσέθεσε και τον παράγοντα της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, καθώς υποστηρίζει ότι η πτώση του πετρελαίου και η σχετική αποδυνάμωση του ευρώ οδήγησαν στην αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος. Η Γερμανία υφίσταται κριτική για τα υψηλά εμπορικά πλεονάσματα την τελευταία πενταετία, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της Γερμανίας ως προς αυτό το θέμα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και χρόνια έχει επισημάνει ότι πρέπει να μειωθεί το ύψος του εμπορικού ισοζυγίου. Ο Βάιντμαν δήλωσε ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών με σκοπό τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος θα ήταν μάταιο εγχείρημα, θεωρώντας ότι μια τέτοια πολιτική δεν συμφέρει τη Γερμανία αλλά τους γείτονές της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή