Ο πατέρας, η σεξουαλικότητα και η αποδοχή

Ο πατέρας, η σεξουαλικότητα και η αποδοχή

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποτέλεσε είδηση όταν έλαβε το ποιητικό βραβείο «Thom Gunn», αφιερωμένο στη μνήμη του πολυδιαβασμένου ομοφυλόφιλου ποιητή. Εξάλλου, αποδίδεται σε ανδρική γκέι ποιητική συλλογή. Κάτι άρχισε να συμβαίνει όταν έλαβε το αμερικανικό βραβείο «Whiting», του ομώνυμου ιδρύματος, που απονέμεται στις νέες, καθοριστικές φωνές της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Κάτι πραγματικά άρχισε να συμβαίνει όταν έλαβε το βραβείο «Forward» για πρωτοεμφανιζόμενους λογοτέχνες. Το κερασάκι, όμως, στην τούρτα, για τον βιετναμέζικης καταγωγής ποιητή Οσιαν Βουόνγκ ήρθε όταν προ ολίγων ημερών παρέλαβε το βραβείο «T.S. Eliot», το οποίο, για δεύτερη φορά, μετά τη βράβευση της Σάρα Χάουι δύο χρόνια πριν, πηγαίνει σε πρωτοεμφανιζόμενο λογοτέχνη.

Η ποιητική συλλογή του Οσιαν Βουόνγκ, με τον τίτλο «Night sky with exit wounds» (εκδ. Jonathan Cape), είναι η πληγωμένη έξοδος από μια περασμένη όμως τόσο καθοριστική, για τον ποιητή, αλλά όχι μόνον, εποχή, όπου η ελλίπουσα φιγούρα του πατέρα –ο Βουόνγκ μεγάλωσε στις ΗΠΑ, όπως βρέθηκε στα δύο του, με τη μητέρα, τη γιαγιά και τη θεία του–, η ανακάλυψη της (γκέι) σεξουαλικότητας σε μια κοινωνία που την αποδέχεται, αλλά, συχνά, δεν ξέρει πώς να την αντιμετωπίσει καθημερινά, και η επανεπίσκεψη σε έναν κόσμο που διαμορφώνει ταυτότητες και ορίζει προσλαμβάνουσες για το κάθε αύριο, που, θέλοντας και μη, γίνεται σήμερα.

Η επιτροπή βράβευσης του «T.S. Eliot» το παρατήρησε αυτό και έδωσε άλλη μία ώθηση σε έναν ομοφυλόφιλο μετανάστη ποιητή, ο οποίος βγήκε από τη σκοτεινιά των χρόνων της διαμόρφωσης και πέρασε στο δικό του φως της ποίησης, της έκθεσης, της μαρτυρίας και του μαρτυρίου. Η συλλογή του Οσιαν Βουόνγκ είναι κόσμος της αποδοχής – του χθες και του σήμερα, όπως κι αν εκφράζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή