Τελευταίες πτήσεις για τον «Παπαγάλλο»

Τελευταίες πτήσεις για τον «Παπαγάλλο»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αννα Κοκκίνου είναι από τις ηθοποιούς που μπορούν να ερμηνεύουν μονολόγους ανασυνθέτοντας κόσμους, είτε πρόκειται για έργο του Βιζυηνού (από τις μεγάλες επιτυχίες της «Το αμάρτημα της μητρός μου») είτε σπάνια «κείμενα-αντίκα», όπως της Σοφίας Τρικούπη «Ο Παπαγάλλος μου» (1903), που παρουσιάζει για δύο ακόμη Σαββατοκύριακα (Σάββατο 6 μ.μ. και Κυριακή 9 μ.μ.) στο Θέατρο Σφενδόνη. Μπορεί να είναι μόνη της επί σκηνής και να δημιουργεί τοιχογραφίες εποχής, κοινωνικές και ψυχολογικές. Οπως συμβαίνει και στον «Παπαγάλλο» (έως την Κυριακή 28/1). Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για «ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για τον χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος όπου αναμειγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα».

Η Σοφία Τρικούπη ήταν κόρη του Σπυρίδωνος και της Αικατερίνης Τρικούπη (το γένος Μαυροκορδάτου) και αδελφή του Χαρίλαου Τρικούπη. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1838, όπου μεγάλωσε και μορφώθηκε. Διέθετε ισχυρό και σπινθηροβόλο πνεύμα κι έγινε κοινωνός των ιδεών και των σκέψεων του μεγάλου αδελφού της για τον οποίον αισθανόταν θαυμασμό, αφοσίωση και λατρεία. Μετά τον θάνατο των γονιών της αφιερώθηκε στην υπηρεσία του Χαρίλαου Τρικούπη. Εγραψε τον «Παπαγάλλο» στις 26 Αυγούστου του 1903, την επομένη του θανάτου του μικρού Πουλιού – «μια επίκληση της αθώας αυτής ύπαρξης, για να παρηγορηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή