Αναξιοποίητα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στο Δημόσιο

Αναξιοποίητα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στο Δημόσιο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και μετά οπότε και έληξε η αρχική προθεσμία που είχε οριστεί στο μνημόνιο, έχει γίνει πολύς λόγος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως λόγω της διαμάχης επί του θέματος μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ. Η αξιολόγηση για το 2016 ολοκληρώθηκε, τελικώς, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, έστω και με σημαντικό ποσοστό αποχής– στους δήμους έφτασε το 70%–, ωστόσο τρεις μήνες μετά δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα των επιδόσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς έπειτα από τόσες «μάχες» αλλά και θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά επίσημα αποτελέσματα, που να αποτυπώνουν τις εργασιακές επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα επίμαχα στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν γιατί δεν υφίστανται στη συνολική τους μορφή, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός προκειμένου να τα συγκεντρώσει και να τα επεξεργαστεί.

Οπως έλεγαν αρμόδια στελέχη της διοίκησης, «αυτό αποτελεί πάγιο πρόβλημα της διαδικασίας, εξ ου και ουδέποτε έχουν συγκεντρωθεί ανάλογα στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνολική τους μορφή». Οι ίδιες πηγές απέδιδαν το όλο κώλυμα σε «τεχνικούς» και «γραφειοκρατικούς» λόγους, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία υφίστανται αλλά είναι γνωστά μόνο στις υπηρεσίες και ενδεχομένως σε κάθε αρμόδιο υπουργείο ξεχωριστά.

Η αξιολόγηση για το 2017 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούνιο και –σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης– θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία, να είναι δυνατή η συλλογή και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, αλλά και να αποτραπεί η επανάληψη φαινομένων παρακώλυσης της διαδικασίας.

Η αξιολόγηση επί της ουσίας για το 2016 περιορίστηκε μόνο στα υπουργεία, όπου η συμμετοχή έφτασε συνολικά το 70%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η κ. Γεροβασίλη στη Βουλή, καθολική συμμετοχή στη διαδικασία σημειώθηκε στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού, ενώ μεγάλη συμμετοχή –πάνω από το 80% των υπαλλήλων– σημειώθηκε στα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών, Εθνικής Aμυνας, Παιδείας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Πολιτικής. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας όπου η συμμετοχή των υπαλλήλων περιορίστηκε στο 45%, στο υπουργείο Πολιτισμού όπου μόλις το 30% των υπαλλήλων αξιολογήθηκε, αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών όπου το ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις το 55%.

e-αξιολόγηση

Στο πλαίσιο υλοποίησης της αξιολόγησης ηλεκτρονικά, το υπουργείο δημιουργεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδικασία όπου θα αναρτώνται σε ψηφιακή μορφή τα έντυπα της αξιολόγησης. Πιθανότατα η πλατφόρμα αυτή θα «κλειδώσει» στην apografi.gov.gr. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αξιολόγηση θα αποτελέσει μέρος του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, στο οποίο θα περιλαμβάνεται σε ηλεκτρονική μορφή ο «φάκελος» του κάθε δημοσίου υπαλλήλου που θα περιέχει στοιχεία για την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, αλλά και τις επιδόσεις του στην αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή