ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ομόλογα της Ευρωζώνης στρέφονται Ασιάτες επενδυτές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επενδυτές από την Ιαπωνία και την Κίνα αποφεύγουν προς το παρόν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και στρέφονται σε μεγάλο βαθμό προς ομόλογα που εκδίδονται σε ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Προ ημερών το βελγικό δημόσιο εξέδωσε ομόλογο, με επενδυτές από την Ασία να καλύπτουν το 16% της έκδοσης έναντι μόλις 1% πριν από έναν χρόνο. Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ είναι πιθανό να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να εκδώσει ομόλογα μεγαλύτερης αξίας, ενώ η μείωση της φορολογίας απειλεί να πλήξει τη ζήτηση για αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η οικονομία είναι ανθηρή, ενώ το ευρώ είχε τους προηγούμενους δώδεκα μήνες την καλύτερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων χωρών του G10, και η ΕΚΤ εξακολουθεί να εφαρμόζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το κόστος αντιστάθμισης κινδύνου από τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-γιεν, τότε βελτιώνονται ακόμη περισσότερο οι συνθήκες, ώστε να αρχίσουν να ρέουν χρήματα από την Ασία προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, Ιάπωνες επενδυτές εξακολούθησαν να εγκαταλείπουν τον Νοέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το ερχόμενο διάστημα. Το αθροιστικό μερίδιο αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν Κίνα και Ιαπωνία μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 36% του συνολικού ύψους αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ξένοι επενδυτές, δηλαδή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ. Κρατικά ομόλογα από την Ευρωζώνη εξακολουθούν να έχουν καλύτερη απόδοση από τα αμερικανικά ομόλογα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ