Half News ή μισές ειδήσεις

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​έρυσι μάθαμε τα Fake News, δηλαδή τις Ψεύτικες Ειδήσεις. Σήμερα θέλω να σας προβληματίσω με τις «Μισές Ειδήσεις», δηλαδή τα «Half News» που λένε στα ελληνικά. Δεν γνωρίζω αν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι είναι πολύ διαδεδομένος στην Ελλάδα της ημιμάθειας.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο ήταν μια «μισή είδηση» στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018. Μέσα σε 60 δευτερόλεπτα ο δημοσιογράφος προσπαθούσε να μας αναλύσει πως τα ρομπότ θα επηρεάσουν τη ζωή μας. Με τις αντικρουόμενες απαντήσεις δύο τυχαίων πολιτών στον δρόμο (υποτίθεται για να ακούσουμε και τις δύο απόψεις) και μια δήλωση από έναν καθηγητή, εξάντλησε το θέμα. Αμέσως, άναψαν τα λαμπάκια μου. Αλήθεια, γιατί βάλανε αυτό το θέμα στις ειδήσεις τους; Για να μας ενημερώσουν; Αποκλείεται. Μέσα σε 60 δευτερόλεπτα δεν μπορείς να πεις τίποτα εκτός από συνθήματα. Και όμως φαίνεται ότι έτσι μάθαμε να ενημερωνόμαστε από την τηλεόραση. Με δεδομένο ότι πολύ λίγοι Ελληνες διαβάζουν, η ενημέρωση γίνεται κυρίως από την τηλεόραση, η οποία φυσικά δεν εμβαθύνει και έτσι καταλήγουμε στην ημιμάθεια, η οποία όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Με αφορμή, λοιπόν, τα ρομπότ ελάτε να αναλύσουμε το φαινόμενο των Half News και πώς επηρεάζουν τον μέσο πολίτη, ο οποίος με την ψήφο του καθορίζει την τύχη όλων μας, όπως πολύ σωστά το διατύπωσε ο John F. Kennedy: «Η άγνοια ενός ψηφοφόρου στη δημοκρατία, διακυβεύει την ασφάλεια όλων».

Αρχίζουμε με τη διαπίστωση ότι τα ρομπότ δεν αφορούν το μέλλον αλλά είναι μέρος της σημερινής μας ζωής και όσο και αν τα εξορκίζουμε, συνεχώς θα τα βλέπουμε να υποκαθιστούν ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα να προσπαθούμε να τα αγνοήσουμε ή να τα περιορίσουμε. Χωρίς τα ρομπότ η ζωή μας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική και κυρίως δυσκολότερη. Ενα καλό παράδειγμα, που είμαι βέβαιος ότι θα το καταλάβουν όλοι οι Ελληνες, αφορά το αγαπημένο αυτοκίνητό τους. Χωρίς τα ρομπότ, αυτοκίνητα θα είχαν μόνο οι πολύ πλούσιοι! Μια Bentley που είναι χειροποίητη κάνει τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Ενας χειροποίητος σκαραβαίος θα πωλείται τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Αν τα λέγαμε αυτά όλα σε κάποια δημοφιλή εκπομπή, είμαι απολύτως βέβαιος ότι πολλοί θα άλλαζαν την άποψή τους για τα ρομπότ. Αλλά και το αγαπημένο έξυπνο (ή κουτό) κινητό τηλέφωνο θα ήταν απλησίαστο στον πολύ κόσμο. Ολα τα εξαρτήματά του και κυρίως η πλακέτα του, είναι κατασκευασμένα από ρομπότ. Αφήστε που θα ήταν αδύνατο, χωρίς τα ρομπότ, να φτάσουμε σε τόσο μικρό μέγεθος για τα τηλέφωνα. Σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι, είτε κατασκευάζονται από ρομπότ είτε τα εξαρτήματά τους είναι κατασκευασμένα από ρομπότ. Ολες αυτές οι συσκευές θα ήταν απλησίαστες για τον μέσο άνθρωπο. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ζούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες; Αμφιβάλλω. Μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας μερικοί πολύ ρομαντικοί που νοσταλγούν το παρελθόν, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς αυτές τις ευκολίες. Εμείς οι παλαιότεροι που ζήσαμε σε άλλες εποχές και έχουμε προσλαμβάνουσες παραστάσεις από την τότε εποχή, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τις ευκολίες της σύγχρονης ζωής. Θυμάμαι ότι στο πατρικό μου σπίτι, η μητέρα μου μάζευε τη στάχτη από το τζάκι για να φτιάξει αλισίβα ώστε να πλένει τα ρούχα μας. Ούτε πλυντήρια υπήρχαν τότε ούτε απορρυπαντικά. Πριν λοιπόν εξορκίσουμε τα ρομπότ, είναι καλύτερα να μάθουμε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά. Αυτό όμως δεν γίνεται με τις «Μισές Ειδήσεις». Χρειάζονται σοβαρές εκπομπές με αξιόλογους δημοσιογράφους και καλεσμένους που θα αναπτύξουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τέτοιες εκπομπές στην Ελλάδα.

Και έτσι καταλήγουμε στην ημιμάθεια, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε μια πρόσφατη (Ιούλιος 2017) Παγκόσμια Ερευνα από την Pew Research Center, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα http://www.pewglobal.org/2017/12/05/worldwide-people-divided-on-whether-life-today-is-better-than-in-the-past/, στο ερώτημα «Αν η ζωή σήμερα είναι καλύτερη ή χειρότερη από τη ζωή πριν από 50 χρόνια», το 53% των Ελλήνων απάντησε ότι σήμερα είναι χειρότερη, ενώ μόνο το 28% απάντησε ότι είναι καλύτερη!!! Μην απορείτε λοιπόν για τα όσα περίεργα συμβαίνουν στον τόπο μας. Μόνο το προσδόκιμο της ζωής αν εξετάσουμε, θα διαπιστώσουμε την απόλυτη άγνοια των ερωτωμένων. To 1967 ήταν μόλις 70,05 χρόνια, ενώ το 2017 είναι 80,5 χρόνια! Δηλαδή κερδίσαμε περισσότερα από 10 χρόνια ζωής (βελτίωση 15%), αλλά εμείς (κατά πλειοψηφία) πιστεύουμε ότι είμαστε χειρότερα. Μη χειρότερα. Η θνησιμότητα στα νεογέννητα είναι πολύ χαρακτηριστική. Το 1960 χάναμε στην Ελλάδα 35 βρέφη για κάθε 1.000 γεννήσεις, ενώ το 2016 η θνησιμότητα είναι μόλις 3 βρέφη! Και όμως πιστεύουμε ότι είμαστε χειρότερα! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ημιμάθειάς μας.

Η έρευνα αυτή όμως έχει ακόμα ένα εύρημα με το οποίο αποδεικνύεται η ημιμάθειά μας ή καλύτερα η αμάθειά μας. Στην ερώτηση αν είναι καλύτερα τώρα ή πριν από πενήντα χρόνια, αυτοί που απαντούν «καλύτερα τώρα» στην Ελλάδα οι πλέον μορφωμένοι είναι το 36%, ενώ οι λιγότερο μορφωμένοι είναι μόνο 24%, δηλαδή οι μορφωμένοι είναι κατά 50% περισσότεροι. Το πλέον όμως σημαντικό εύρημα της έρευνας, κατά την άποψή μου, είναι το ακόλουθο: Στην Ευρώπη, αυτοί που υποστηρίζουν εθνικολαϊκίστικα κόμματα πιστεύουν σε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά ότι τώρα είμαστε χειρότερα. Για παράδειγμα στη Γερμανία, οι υποστηρικτές του AfD σε ποσοστό 44% πιστεύουν ότι τώρα είμαστε χειρότερα, ενώ οι μη υποστηρικτές είναι μόνο 16%. Το ίδιο συμβαίνει με το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία (Υποστηρικτές 62% – Μη 41%), με τους Σουηδούς Δημοκράτες στη Σουηδία (Υποστηρικτές 43% – Μη 17%), με το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία (Υποστηρικτές 62% – Μη 41%) και με τους PVV στην Ολλανδία (Υποστηρικτές 34% – Μη 13%). Η εξήγηση στο εύρημα αυτό είναι μάλλον απλή. Το μεταναστευτικό είναι το μόνο θέμα που διαμορφώνει την κρίση των εθνικολαϊκιστών αυτών.

Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε την έρευνα αυτή, γιατί περιέχει σημαντικά ευρήματα τα οποία δεν είναι αυτονόητα. Για παράδειγμα, θα περίμενε κανείς ότι οι νέοι που δεν ζούσαν πριν από 50 χρόνια να έχουν στρεβλή εικόνα για τα περασμένα. Και όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι νέοι 18-29 ετών σε ποσοστό 66% πιστεύουν ότι σήμερα είναι καλύτερα, ενώ οι άνω των 50 ετών μόνο σε ποσοστό 41% πιστεύουν ότι σήμερα είναι καλύτερα.

Γυρίζοντας στο ρομπότ, πρέπει να προσαρμοστούμε στη «συμβίωση» με αυτά, τα οποία συνεχώς θα εξελίσσονται και θα αναλαμβάνουν νέες δραστηριότητες ακόμα και σε τομείς που είναι δύσκολο να φανταστούμε. Εμείς που ζήσαμε μια παρόμοια εποχή, όταν οι άνθρωποι φοβούνταν ότι οι υπολογιστές θα τους αφήσουν χωρίς δουλειά, αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Μπορεί οι υπολογιστές να υποκατέστησαν πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά σίγουρα δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Ετσι και με τα ρομπότ. Μπορεί να εκλείψουν μερικές ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά θα δημιουργηθούν άλλες πιο δημιουργικές και πιο ικανοποιητικές. Αυτή είναι η μοίρα της ανθρωπότητας. Ετσι προοδεύει η ανθρωπότητα και η ζωή μας γίνεται καλύτερη!

Οπως πολύ εύστοχα το διατύπωσε στην καταπληκτική ομιλία του ο Barak Obama, στην επίσκεψή του στην Αθήνα (16 Νοεμβρίου 2016): «…αν κάποιος ήθελε να διαλέξει στα τυφλά μια εποχή για να γεννηθεί, θα διάλεγε τη σημερινή. Γιατί ο κόσμος δεν ήταν ποτέ, συλλογικά, πλουσιότερος, καλύτερα εκπαιδευμένος, υγιέστερος και με λιγότερη βία. Είναι δύσκολο να το φανταστούμε παρακολουθώντας αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά είναι αλήθεια. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας οικονομίας».

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή