Vodafone – Wind διεκδικούν από κοινού το 32,8% της Forthnet

Vodafone – Wind διεκδικούν από κοινού το 32,8% της Forthnet

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αντίπαλον δέος του ΟΤΕ χτίζουν Vodafone και Wind. Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θα διεκδικήσουν μαζί τη Forthnet, δεδομένου ότι έχουν υποβάλει από κοινού την αρχική προσφορά. Μάλιστα, όπως σημείωναν κύκλοι των δύο επιχειρήσεων, η δεσμευτική προσφορά που θα υποβληθεί θα είναι κοινή. Η τακτική αυτή, σύμφωνα με παράγοντες κοντά στη διαδικασία, συνιστά συνέχεια της αρχικής κοινής πρότασης απόκτησης της Forthnet, που είχαν υποβάλει οι δύο επιχειρήσεις το 2014.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη Forthnet έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2018. Ωστόσο η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αμφισβητείται, καθώς, παρά το γεγονός ότι τυπικά ξεκίνησε ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence) της Forthnet, εντούτοις το VDR (virtual data room) παραμένει ακόμη κενό ή η διάθεση των εγγράφων γίνεται με το σταγονόμετρο. Στην πράξη, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να δουν στο εικονικό περιβάλλον δεδομένων (VDR), που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, τις συμβάσεις της εταιρείας, τα νομικά έγραφα κ.λπ. Πηγές κοντά στη διαδικασία σημείωναν ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση της Forthnet, στην περίπτωση της Cyta Hellas οι Κύπριοι έδειξαν πολύ μεγαλύτερη ετοιμότητα.

Για τον λόγο αυτό, κάποιοι υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται να γίνουν συναντήσεις σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να παρουσιαστούν τα δεδομένα της επιχείρησης στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αυτό ωστόσο σημαίνει περαιτέρω χρονοτριβή στη διαδικασία πώλησης του 32,8% της εταιρείας.

Οι αρχικά ενδιαφερόμενοι ήταν έξι. Εκτός των Vodafone/Wind, ενδιαφέρον είχαν εκφράσει ακόμη οι εταιρείες Αpollo Global Management, Providence (σε συνεργασία με τον Antenna), η Pillarstone, η Odyssey Consulting Management και η Gοlden Tree/Cyrus. Η τελευταία είναι o ένας από τους τρεις βασικούς μετόχους της Wind. Ωστόσο είναι άγνωστο ποιοι τελικά υπέγραψαν τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreements) και προχώρησαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στη διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου.

Το σίγουρο είναι ότι προχώρησε η Odyssey Consulting, μια μικρή εταιρεία από την Kύπρο, η οποία θέλει να ακυρώσει τη συμμετοχή των Wind, Providence και Golden Tree στον σχετικό διαγωνισμό. Η εταιρεία παροχής συμβουλών, που ειδικεύεται σε distress επενδύσεις, σύμφωνα με επιστολή της που απέστειλε στη Nomura, σύμβουλο των τραπεζών στην πώληση του 32,8% της Forthnet, αναφέρει ότι η συμμετοχή των τριών προαναφερόμενων επιχειρήσεων στον διαγωνισμό πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές ως ώφειλαν, αλλά απέστειλαν μόνον επιστολές ενδιαφέροντος για τη Forthnet. Εξ αυτού συνάγεται ότι συνεχίζουν, στη β΄ φάση του διαγωνισμού, τουλάχιστον πέντε ενδιαφερόμενοι.

Η πώληση πάντως της Cyta Hellas έχει θέσει ψηλά τον πήχυ για το τίμημα της Forthnet. Η τελευταία βεβαίως έχει πολύ μεγαλύτερο τραπεζικό δανεισμό και υψηλές οφειλές σε προμηθευτές σε σχέση με τη Cyta, αλλά διαθέτει και περισσότερους πελάτες. Επίσης, είναι άγνωστο –στο ενδεχόμενο απόκτησής της από τις Vodafone και Wind– πώς θα μοιραστεί η εταιρεία. Εκτός και αν η Forthnet καταστεί η νέα Victus της σταθερής τηλεφωνίας. Δηλαδή το διάδοχο σχήμα της Forthnet να αναλάβει την ανάπτυξη των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας και για τις δύο παρόχους, ενώ οι δύο εταιρείες, Vodafone και Wind, να καταστούν αποκλειστικά εταιρείες λιανικής διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών συνδέσεων σταθερής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με τις τελευταίες εξελίξεις, Vodafone και Wind χτίζουν το αντίπαλο στρατόπεδο απέναντι στον ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή