Ο «πόλεμος» δεν είναι για την τσιπούρα

Ο «πόλεμος» δεν είναι για την τσιπούρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια συναντούν οι αλιείς της Καλύμνου όταν προσπαθούν να ξανοιχτούν στη θάλασσα, λόγω της πολύ πιο επιθετικής φετινής πρακτικής των Τούρκων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα Ιμια και όχι μόνο. «Τα τελευταία χρόνια είχαμε σχεδόν πάντα παρενοχλήσεις στα Ιμια, αλλά τελικά καταφέρναμε να δουλέψουμε. Φέτος, η πρακτική των Τούρκων είναι πολύ πιο επιθετική. Καθώς τα Ιμια είναι πολύ καλός ψαρότοπος, ειδικά για την τσιπούρα αυτή την εποχή, δοκιμάσαμε 4-5 φορές να πάμε, αλλά τελικά αποχωρούσαμε λόγω της επιθετικής στάσης των τουρκικών σκαφών», λέει στην «Κ» ο κ. Μανώλης Κουλλιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου. Οπως σημειώνει, μαζί με τους Ελληνες ψαράδες πάντα υπήρχε παρουσία ελληνικού σκάφους του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά η πρακτική των τουρκικών σκαφών ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στους Ελληνες αλιείς να ψαρέψουν.

«Σκεφτόμαστε ψύχραιμα και με βάση τη λογική. Δεν θέλαμε να βάλουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα και το σκάφος μας, ούτε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Δεν είναι οι ψαράδες της Καλύμνου ή οποιουδήποτε άλλου νησιού που θα λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Κουλλιάς.

Ο Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου έχει πάνω από 300 μέλη. «Εχουμε πολλά προβλήματα, τα ψάρια τελειώνουν και τώρα έχουμε και περιορισμούς στο πού θα ψαρεύουμε». Αν και το πρόβλημα εντοπίζεται γύρω από τα Ιμια, παραβιάσεις των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων από τουρκικά αλιευτικά σκάφη παρατηρούνται αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τους ψαράδες της Καλύμνου, και αλλού. Καταγράφονται κυρίως στην ακτίνα από τα Ιμια μέχρι την Ψέριμο, αλλά και ανατολικά της Κω. «Συνήθως τη φετινή χρονιά τα τουρκικά σκάφη μπαίνουν έως και μισό μίλι μέσα στα δικά μας νερά. Ενώ παλιότερα ψάρευαν στην περιοχή και μικρές βάρκες από απέναντι, τα τελευταία χρόνια στέλνουν μεγάλα καΐκια, μηχανότρατες και γρι γρι, συνοδευόμενα από ακταιωρούς», σημειώνει ο πρόεδρος των Καλύμνιων ψαράδων. Εχοντας πολλά χρόνια και μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα κάνει λόγο για κινήσεις που περισσότερο μοιάζουν να γίνονται για λόγους πολιτικής, παρά για αλιεία. «Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κάλυμνο τα Φώτα, έγιναν μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά αλιευτικά στο Φαρμακονήσι», συμπληρώνει.

Ο κ. Κουλλιάς αναφέρει πως μέχρι το 2008 Ελληνες και Τούρκοι αλιείς ψάρευαν μαζί στα Ιμια. «Εχει πολύ τσιπούρα εκεί αυτή την εποχή, πάει και κάθεται εκεί. Βγάζαμε μεροκάματο οι ψαράδες και οι από δω και από κει. Εγιναν κάποια σφάλματα κι από τη δική μας πλευρά. Αλλά τώρα έχουν μπει μπροστά άλλα σχέδια από απέναντι», σημειώνει. Ο «πόλεμος της τσιπούρας» ωχριά μπροστά στην αντιπαράθεση για τα σύνορα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή