Η «μπριγάδα» του «Λαϊκού»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια Παρασκευή, πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, πάνε πολλά χρόνια, ο αρχιμάγειρας του «Λαϊκού» νοσοκομείου Νίκος Κουρούπης-Αγάλου έλαβε μια περίεργη παραγγελία. Στο νοσοκομείο νοσηλευόταν κορυφαίος ιεράρχης, χτυπημένος από σοβαρή ασθένεια, που ήθελε λέει να γευματίσει με σουτζουκάκια σμυρναίικα. «Μα είναι Σαρακοστή…» ψέλλισε ο μάγειρας στους οικείους του, που απάντησαν: «Κάν’ τα όσο καλύτερα μπορείς, ίσως είναι το τελευταίο του γεύμα». Πράγματι, ήταν. Ο ιερωμένος, διαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, ζήτησε να γευθεί μια τελευταία φορά το αγαπημένο του φαγητό.

Ηταν τότε που ο Νίκος συνειδητοποίησε ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του στο νοσοκομείο. «Ηταν μεγάλο μάθημα για μένα. Οι μάγειρες των εστιατορίων δουλεύουν για να ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο. Εμείς έχουμε κατά νου ότι για κάποιους ίσως να είναι το τελευταίο τους γεύμα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι τίμιο και με αξιοπρέπεια. Αυτός έγινε ο στόχος μου. Αποφάσισα ότι όσο είμαι εδώ, θα κάνω ό,τι μπορώ για να αλλάξει η εικόνα που έχει ο κόσμος για το νοσοκομειακό φαγητό».

Πριν από έναν χρόνο, η «Κ» είχε παρουσιάσει τις προσπάθειες του μάγειρα Ιάκωβου Απέργη στο «Τζάνειο» να προσφέρει στους ασθενείς κάτι πέρα από το αναμενόμενο «ανάλατο μπιφτέκι». Αθόρυβα, ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες νοσοκομειακές κουζίνες. Ο 47χρονος Νίκος Κουρούπης-Αγάλου εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στο «Λαϊκό», από το 2012 ως επικεφαλής της «μπριγάδας», όπως χαρακτηριστικά ονομάζει την ομάδα της κουζίνας. Στο νοσοκομείο βρέθηκε τυχαία. Μετά τη σχολή, εργάστηκε σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια. «Τότε ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Δεν υπήρχαν ακόμα ιδιωτικές σχολές, η αγορά μάς απορροφούσε. Εκανα τα χαρτιά μου για το Δημόσιο επειδή ένας φίλος έκανε κι αυτός αίτηση, αλλά δεν πίστευα ότι θα περάσω. Τότε πίστευα ότι όλα γίνονται με μέσο, αλλά ήταν η πρώτη χρονιά του ΑΣΕΠ και έτυχε να μπω». Αφού μπήκε, θέλησε να ξεχωρίσει ακόμα και σε αυτό το «ανήλιαγο» πόστο σε σχέση με τις πιο προβεβλημένες, πιο λαμπερές κουζίνες των εστιατορίων. «Οταν πρωτοπήγα στο “Λαϊκό”, τα παιδιά εκεί μαγείρευαν ό,τι ήξεραν ή ό,τι τους έλεγαν, έκαναν τα πράγματα όπως τα είχαν βρει. Για να κάνουν λεμονάτη σάλτσα, δεν ξεκινούσαν από την αρχή με κρεμμυδάκι κ.λπ., αλλά έβαζαν νερό στην κατσαρόλα, λεμονοχυμούς, αλεύρι και αυτό ήταν. Δεν είχε άδικο ο κόσμος γι’ αυτά που έλεγε για το νοσοκομειακό φαγητό».

Σήμερα, η κουζίνα λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς όρους. «Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με ομάδα διαιτολόγων που μας δίνουν οδηγίες για τις διάφορες κατηγορίες ασθενών. Οσοι είναι σε ειδική δίαιτα, δεν θα φάνε τσιγαρισμένα ή με βούτυρο. Οσοι όμως μπορούν να φάνε από το “ελεύθερο μενού”, θα φάνε κανονικά, ακριβώς ό,τι τρώνε και οι γιατροί. Κανονικά πιάτα ελληνικής μεσογειακής κουζίνας». Τα Χριστούγεννα το μενού τού Νίκου έκανε θραύση. Χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα, βερίκοκα και κουκουνάρι, συνοδεία πουρέ γλυκοπατάτας, κοτόπουλο γεμιστό με κιμά, σταφίδες και σάλτσα μέλι με πορτοκάλι. «Τα Χριστούγεννα και γενικά τις γιορτές προσπαθούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν πέρα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το φαγητό που ετοιμάζουμε. Ε, θα τους προσέξουμε».

Η κ. Λιάνα Πούλια, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος στο «Λαϊκό», συνεργάζεται καθημερινά με τους μάγειρες της κουζίνας. «Το φαγητό του νοσοκομείου είναι σημαντικό να είναι ωραίο για πολύ σοβαρούς λόγους. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος θνητότητας για τους ασθενείς που δεν τρώνε το φαγητό του νοσοκομείου». Η ίδια συμμετέχει και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο νοσοκομείο για κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ατόμων με κοιλιοκάκη, με μενού απαλλαγμένο από γλουτένη. Ηδη, εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην κουζίνα με τα σκεύη και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον σκοπό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή