ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μηδένισε την εξάρτησή της από τον ELA η Εθνική Τράπεζα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τράπεζες

Μηδενική είναι πλέον η εξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA. Με την εξέλιξη αυτή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει για απεξάρτηση από τον ακριβό μηχανισμό παροχής ρευστότητας στα τέλη του 2017. Οπως εξηγούν πηγές από την τράπεζα, ο μηδενισμός του ELA στηρίχθηκε στην αύξηση των καταθέσεων, αλλά και στην αυξημένη χρηματοδότηση που έλαβε μέσω repos από τη διατραπεζική αγορά κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σε ανάλογες κινήσεις απεξάρτησης προχωρούν και οι άλλες τράπεζες, στο πλαίσιο της προσπάθειας απαγκίστρωσης από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που είναι ο ELA, και επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή στην άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος δανεισμού άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμορφώνεται περίπου στο 1,55% έναντι 0,05% που είναι το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό η Alpha Bank δρομολογεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, αναθέτοντας στις Barclays, Citi, Commerzbank, J.P. Morgan και NatWest Markets τις επαφές με θεσμικούς από την Ευρώπη. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα και η έκδοση αναμένεται να αξιολογηθεί με B3 από τη Moody’s και με B από τη Fitch.

Ανάλογες εκδόσεις είχαν πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική. Στα τέλη Οκτωβρίου η Eurobank συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων τριετούς διάρκειας που έφεραν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75%. Η τιμή έκδοσης των καλυμμένων ομολόγων ορίστηκε σε 99,349% και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98%. Η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό, προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές από είκοσι χώρες, και το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές, με τη συμμετοχή των διεθνών θεσμικών επενδυτών να φθάνει στο 85%. Είχε προηγηθεί η έκδοση από την Εθνική Τράπεζα τριετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,90%.

Το ομόλογο προσείλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 110 θεσμικών επενδυτών και η έκδοση αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποδέσμευση της τράπεζας από τον ELA, που στα τέλη του 2016 ανήρχετο στα 5,5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2016 η Εθνική Τράπεζα είχε περιορίσει τη ρευστότητα που αντλούσε από τον ELA στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή της από το ευρωσύστημα το ίδιο διάστημα είχε διαμορφωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ. Υποστηρικτικά στη ρευστότητα της τράπεζας λειτουργούν οι πωλήσεις των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου της ΕΤΕ, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Banca Romaneasca και η Vojvodjanska Banka, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τα σχεδόν 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, στα 41,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία). Ειδικά από τον ELA η χρηματοδότηση έχει μειωθεί μέσα σε πέντε μήνες (Ιούνιος - Νοέμβριος 2017) κατά 18 δισ. ευρώ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ