Σούπερ Λίγκα; Οχι, ευχαριστώ

Σούπερ Λίγκα; Οχι, ευχαριστώ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτική για τη μείωση του αριθμού των φιλάθλων που παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας αλλά και για την ιδιαίτερα χαμηλή θέση που βρίσκεται το ελληνικό πρωτάθλημα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά στην προσέλευση θεατών, είναι η έρευνα της Ενωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου (EPFL). Από αυτήν, όσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα σε σχέση με τα πρωταθλήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προκύπτουν τα εξής:

• Από τη σεζόν 2010-11 έως τη σεζόν 2016-17 καταγράφεται σταδιακή πτωτική τάση στην παρουσία φιλάθλων στους αγώνες της τάξεως περίπου του 10%. Ετσι, στη σεζόν 2010-11 τους αγώνες παρακολούθησαν 1.619.856 θεατές, ενώ στο περυσινό πρωτάθλημα ο αριθμός μειώθηκε σε 855.288.

Πιο κάτω από Δ΄ Γερμανίας

• Tο ίδιο χρονικό διάστημα ο μέσος όρος παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα είναι 4.487. Πρόκειται για αριθμό που είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό φιλάθλων που παρακολουθούν τους αγώνες της τέταρτης κατηγορίας της Αγγλίας και τη δεύτερη κατηγορίας της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Τα μόνα πρωταθλήματα που ξεπερνά η Σούπερ Λίγκα σε παρουσία θεατών είναι του Καζαχστάν, του Αζερμπαϊτζαν, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας.

• Ακόμα χειρότερη είναι η θέση της Σούπερ Λίγκας στον τομέα της πληρότητας των γηπέδων. Το ποσοστό 26,12% του ελληνικού πρωταθλήματος είναι υψηλότερο μόνο από το αντίστοιχο του Αζερμπαϊτζάν και της Σερβίας. Μέσος όρος χωρητικότητας των γηπέδων στη Σούπερ Λίγκα είναι 17.239.

Κατά τα λοιπά από την έρευνα προκύπτει ότι:

• Περισσότεροι από 120 εκατ. άνθρωποι γεμίζουν τα ευρωπαϊκά γήπεδα κάθε χρόνο.

• Η Μπουντεσλίγκα καταγράφει την υψηλότερη προσέλευση με μέσον όρο ανά αγώνα 42.388 θεατές, ενώ η Πρέμιερ Λιγκ ακολουθεί με 35.870.

• Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ σημειώνει την υψηλότερη πληρότητα των γηπέδων με μέσον όρο 94,95 έναντι της Μπουντεσλίγκας που έχει μέσον όρο 91,27%.

Οπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έρευνας «κατά τη διάρκεια της επταετούς περιόδου (2010-2017) πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανά την Ευρώπη βελτίωσαν τη χωρητικότητα των γηπέδων τους και το επίπεδο άνεσης που προσφέρουν αυτά. Προβλέπεται ότι το ίδιο θα γίνει και στη Ρωσία, η οποία αναμένεται να εμφανίσει παρόμοια τάση μετά το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Αύξηση στην προσέλευση των θεατών στο Ισραήλ, στη Σουηδία και στο Βέλγιο. Δυστυχώς, οι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης, που πλήττει την οικονομία και την κοινωνία σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Τουρκία, με συνέπεια η προσέλευση να μειωθεί».

Βέβαια, στην περίπτωση της Ελλάδας οι λόγοι έχουν να κάνουν τόσο με την ανταγωνιστικότητα όσο και με την αξιοπιστία.

Εκτός από την Μπουντεσλίγκα που επιβεβαίωσε την ηγετική της θέση, παρουσιάζοντας την υψηλότερη προσέλευση και την αγγλική Πρέμιερ που κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, θετικές τάσεις έχουν καταγραφεί τόσο στη γαλλική Λιγκ 1 όσο και στην ισπανική Λα Λίγκα, ενώ ελαφρώς αρνητική είναι η τάση των περασμένων σεζόν στην ιταλική Σέριε Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή