Ο παράγων Καμμένος και οι αντοχές του Μαξίμου

Ο παράγων Καμμένος και οι αντοχές του Μαξίμου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοριστικό μήνα αποφάσεων, που θα επηρεάσουν συνολικά την κυβέρνηση, αλλά και την πορεία των πολιτικών πραγμάτων μέχρι τις προσεχείς εκλογές, αναδεικνύεται ο Απρίλιος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς τότε αναμένεται να υπάρξει ένα σχετικά «καθαρό» τοπίο τόσο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όσο και για το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο.

Ο κ. Τσίπρας μεταδίδει σε συνομιλητές του, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι έχει τη βούληση να επιλύσει την εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ, ακόμη και εάν δεν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Ομως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, στο Μαξίμου εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρήσουν, τελικά, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος ευελπιστούσε ότι Ν.Δ. και ΔΗΣΥ θα υπερψήφιζαν τυχόν συμφωνία με τα Σκόπια και ο ίδιος θα μπορούσε να καλυφθεί πίσω από την αποχή κατά τη σχετική ψηφοφορία. Ομως, πλέον, το σκηνικό έχει μεταβληθεί άρδην, καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά έχουν μετακινηθεί σε θέση καταψήφισης εάν δεν κατατεθεί κοινή κυβερνητική πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Βεβαίως, τυπικά, ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται τις ψήφους των ΑΝΕΛ προκειμένου να κυρώσει τυχόν συμφωνία με την ΠΓΔΜ στη Βουλή, καθώς απαιτείται σχετική πλειοψηφία και διαθέτει ήδη 145 βουλευτές, ενώ θετικά αναμένεται να ψηφίσουν κάποιοι –ή όλοι– οι βουλευτές του Ποταμιού. Oμως στο παρασκήνιο εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, παρότι το επιθυμούν σφόδρα, θα μπορέσουν να συνεχίσουν να μετέχουν στην κυβέρνηση όταν έχει γίνει δεκτή μια συμφωνία που οι ίδιοι ήδη καταγγέλλουν. Οπως λέγεται, εάν ο κ. Καμμένος συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση με φόντο μια συμφωνία που κινείται κάτω από τον πήχυ που θέτει η Ν.Δ., οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν με εξαΰλωση στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα, όταν ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε στη συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη εάν ο κ. Καμμένος έχει αποσαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσει, ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε αρνητικά.

Τα «σύννεφα»

Σε κάθε περίπτωση, το βαρομετρικό χαμηλό που επικρατεί μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Αμυνας αποτυπώνεται και στις εξελίξεις της παρελθούσας εβδομάδας: Ο κ. Καμμένος απέφυγε να λάβει τον λόγο στη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, παρότι μίλησαν όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Επίσης, παρότι είχε προαναγγελθεί συνάντηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου για την αντικατάσταση του Κώστα Ζουράρι, αυτή τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε. Τέλος, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Μαξίμου, όπως οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Αμυνας περί δημοψηφίσματος, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ο Απρίλιος θα είναι μήνας αποφάσεων και για το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο, καθώς θα έχει αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ και θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία: Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει στην καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ομως στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν μηνύματα σύμφωνα με τα οποία μπορεί στην Ελλάδα να «επιβληθεί» είτε προληπτική γραμμή στήριξης ή όροι για την ελάφρυνση του χρέους που θα ανατρέπουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, και με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά αποκλείει κατηγορηματικά τα σενάρια περί προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι «οι πλέον πυκνοί πολιτικά των τελευταίων ετών», χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή