Διαρκές «black out» στις εφημερίες του «Αττικόν»

Διαρκές «black out» στις εφημερίες του «Αττικόν»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λυγίζει» υπό το βάρος των εφημεριών το νοσοκομείο «Αττικόν». Την περασμένη Τρίτη το νοσοκομείο περιήλθε σε κατάσταση «black out»: δέχθηκε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, αντί των 900-950 που δέχεται συνήθως, ενώ μέσα σε λίγες ώρες αναπτύχθηκαν 157 ράντζα και φορεία στους διαδρόμους ενός νοσοκομείου που διαθέτει συνολικά 620 κλίνες. Από την κατάσταση αυτή φυσικά δεν έμεινε ανεπηρέαστη η ΜΕΘ. Mετά την εφημερία υπήρχαν 13 διασωληνωμένοι ασθενείς, σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, αφού δεν υπήρχε κενή κλίνη εντατικής. Σήμερα το «Αττικόν» εφημερεύει ξανά. Χθες το απόγευμα, παραμονή της εφημερίας, συνέχιζαν να νοσηλεύονται σε ράντζα 53 ασθενείς.

Το πρόβλημα με την πληρότητα του νοσοκομείου «Αττικόν» και τη μεγάλη προσέλευση πολιτών σε κάθε εφημερία δεν είναι καινούργιο. Οπως αναφέρει το νοσοκομείο, η κατάσταση με τα ράντζα παρατηρείται εδώ και επτά χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η πλήρης εφημερία του. Ομως, αυτό που συνέβη την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο νοσοκομείο, «ξεπέρασε κάθε προηγούμενο». Με αυτό το δεδομένο την Πέμπτη οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενόψει μάλιστα της σημερινής εφημερίας, που ενδεχομένως να είναι το ίδιο «εφιαλτική» για το προσωπικό με δεδομένη την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που παρατηρείται αυτή την εποχή. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, «σαφώς δεν μπορεί να κλείσει η γενική εφημερία, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου όταν γεμίσει το “Αττικόν”, να μεταφέρονται τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία».

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης οι γιατροί του «Αττικόν» δηλώνουν ότι «δεν αποδεχόμαστε το άθλιο καθεστώς των ράντζων. Αρνούμαστε να μας εκβιάζουν να πραγματοποιούμε εισαγωγές σε ένα νοσοκομείο που είναι πλήρες. Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες». Και συνεχίζουν, «απαιτούμε από το υπ. Υγείας να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή, ανθρώπινη, πολιτισμένη μεταχείριση των ασθενών συμπολιτών μας. Να μεριμνήσει ώστε όλοι οι ασθενείς να νοσηλεύονται με αξιοπρεπείς συνθήκες σε θαλάμους νοσηλείας και όχι να βολεύονται με στοιβάγματα σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους». Οι γιατροί καλούν όλους τους φορείς να λάβουν έκτακτα μέτρα για τη σημερινή εφημερία.

Οπως αναφέρουν, «το υπερπλήρες “Αττικόν” δεν μπορεί άλλο να ανταποκριθεί σε τέτοιο όγκο εφημερίας. Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον ασθενή δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλο συνυπεύθυνοι σε αυτό το τριτοκοσμικό υγειονομικό περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή