Ξεχάστε τη συναίνεση, λέει η Ν.Δ.

Ξεχάστε τη συναίνεση, λέει η Ν.Δ.

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανευθυνότητα, τυχοδιωκτισμός, διαπραγμάτευση εν κρυπτώ και εντέλει αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για ό,τι συμβεί από δω και στο εξής. Είναι η ορολογία που προστέθηκε τα τελευταία 24ωρα στο επίσημο λεξιλόγιο της Πειραιώς μαζί με το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό ότι «είναι πολύ αργά για ενημέρωση» για το Σκοπιανό. Η Ν.Δ. σκληραίνει τη στάση της και δίνει ραντεβού για θεσμική ενημέρωση στη Βουλή, προϊδεάζοντας για άρνηση του κ. Μητσοτάκη να προσέλθει σε τυχόν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν δεν έχει προηγηθεί ξεκαθάρισμα της κυβερνητικής θέσης και, βέβαια, σαφής προσχώρηση του Πάνου Καμμένου σε αυτήν.

Δεν ήταν παρά η βοή των επερχόμενων γεγονότων, τα οποία διευκόλυνε η κυβέρνηση με την «αντιθεσμική» στάση της, καθώς ο πρωθυπουργός προτίμησε προ ημερών να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και, πάντως, όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν επί μιας πρότασης την οποία δεν γνωρίζουν. Πηγές της Πειραιώς έκαναν λόγο για «τη μέγιστη δυνατή ανευθυνότητα», αφού, όπως σημείωναν, «οποιοσδήποτε σοβαρός πρωθυπουργός θα καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τα δεδομένα. Αντ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας κάνει μυστική διαπραγμάτευση και συναντά τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ μία εβδομάδα πριν η κυβέρνηση διέρρεε τα περί Χρυσής Αυγής. Δεν έχουν όρια στον τυχοδιωκτισμό τους. Χρησιμοποιούν τους πάντες και τα πάντα στα πλαίσια μικροκομματικής λογικής».

Μυστική διπλωματία και μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαρχής χειρίστηκε το θέμα με στόχο να δημιουργήσει ρήγματα στη Ν.Δ., ίσον κλείσιμο της πόρτας στην όποια συναίνεση, διαμηνύεται αρμοδίως από την Πειραιώς. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ψήφιση μιας συμφωνίας που τυχόν έρθει στη Βουλή. Αφορά ακόμη και ενδεχόμενη πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη για ενημέρωση.

Στη σκλήρυνση της στάσης της Ν.Δ., εξάλλου, παρέπεμψαν διά των συμβολισμών και των διαρροών οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο μεν πρώτος διαρρέοντας ότι «μακεδονικό έθνος δεν υφίσταται» και αυτό πρέπει να καταγραφεί με απόλυτο και επίσημο τρόπο. Ο δεύτερος με τα όσα δήλωσαν εκπρόσωποι των παμμακεδονικών οργανώσεων που τον συνάντησαν, συνδέοντάς τον με τη γραμμή που χαράχτηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του 1992, σε μη χρήση του όρου «Μακεδονία». Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς έφτασε να δηλώσει την Παρασκευή ότι όσα λέει ο κ. Τσίπρας γι’ αυτόν είναι «τίτλος τιμής», καθώς ο πρωθυπουργός τον είχε κατηγορήσει μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προτίμησε να οικοδομήσει την πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του Σκοπιανού, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον».

Πάντως, οι αντιδράσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών ενισχύουν τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. στο Συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών με κυρίαρχη και βασική συνθήκη για οποιαδήποτε συζήτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ύπαρξη ενιαίας κυβερνητικής θέσης – της πρόσδεσης δηλαδή του Πάνου Καμμένου στο ονοματολογικό άρμα.

Το «κεκτημένο»

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε τον πήχυ για την κυβέρνηση ψηλότερα από το «κεκτημένο» του Βουκουρεστίου για όλους τους λόγους. Εξάλλου, όπως το έθετε στέλεχος της Ν.Δ., «το διεθνές περιβάλλον είναι τώρα πιο ευνοϊκό για την κυβέρνηση και, εφόσον, επιμένει ότι η νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για λύση, τότε ο πήχυς πρέπει να σηκωθεί πιο ψηλά από το Βουκουρέστι». Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη παραπέμπει στη συσπείρωση του ακροατηρίου που βρίσκεται δεξιά και δεξιότερα της Ν.Δ. και στις ευαισθησίες του ελληνικού Βορρά.

Ως προς αυτές, η πρόσφατη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πιερία και στην Πέλλα ήταν αποκαλυπτική. «Πήγα κι εγώ εκεί και καταλαβαίνω τι εννοείτε», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. το βράδυ της Δευτέρας στη σύσκεψη που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τους βουλευτές που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ο προβληματισμός που μετέφεραν οι Μακεδόνες βουλευτές στον πρόεδρο της Ν.Δ. για την αντίδραση των ψηφοφόρων τους σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία». Η συμβουλή ήταν ότι οι βουλευτές είναι καλύτερο να μην μπαίνουν σε ονοματολογία. Σε κάθε περίπτωση, οι «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν πάρει γραμμή να αναφέρονται στο «όνομα που θα συμφωνηθεί» και το οποίο θα πρέπει να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes), με την προσθήκη ότι το ιδανικό θα ήταν να μη συμπεριλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Η λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρότι δεν ενθάρρυνε τη συμμετοχή βορείων βουλευτών στο σημερινό συλλαλητήριο, ταυτόχρονα δεν την απαγόρευσε, καθιστώντας σαφές, πάντως, ότι το Σκοπιανό δεν θα λυθεί με συλλαλητήρια. Εντέλει, τους έδωσε το «ελευθέρας» συμμετοχής, αναγνωρίζοντας τους προβληματισμούς τους. Και, πίσω από τις γραμμές, αναγνωρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν έχει λόγο να χαρίσει δεξιές ψήφους σε άλλους σχηματισμούς, πολύ περισσότερο δε στους ΑΝΕΛ.

Το Σκοπιανό έχει σημάνει συναγερμό σε ευαίσθητα εκλογικά ακροατήρια του Βορρά που κινούνται και δεξιότερα της Ν.Δ. και η Πειραιώς δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να έχει διαρροές προς τα δεξιά της. Αρμόδια πηγή παρέπεμπε όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις για τον όρο «Μακεδονία», αλλά και στην ψυχολογία που έχει αναπτυχθεί στην κοινή γνώμη υπό το βάρος της κρίσης: ότι οι Ελληνες νιώθουν ότι όλα έχουν πλέον δοθεί και θεωρούν αυτονόητη την υπεράσπιση της Μακεδονίας. 

Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής

Το Σκοπιανό και οι κόκκινες γραμμές της Ν.Δ., αλλά και η οικονομία την επόμενη μέρα του τρίτου προγράμματος, καθώς η έξοδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., δεν θα είναι «καθαρή», αναμένεται να είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. που θα συγκληθεί την επόμενη Τετάρτη. Θα εγκαινιάσει έτσι τον νέο κύκλο συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων για το 2018, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει σε εκλογική ετοιμότητα. Ταυτόχρονα, ο ίδιος θα συνεχίσει τις περιοδείες με στόχο να «οργώσει» ολόκληρη τη χώρα. Επόμενοι σταθμοί του θα είναι την 1η και 2α Φεβρουαρίου η Ηλεία και η Μεσσηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή