O ΔΗΚΤΗΣ (20/01/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη

Καλή η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά δεν φτάνει για να βαδίσει η ελληνική οικονομία στον δρόμο της ανάκαμψης, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της που κυκλοφόρησε χθες. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας θυμίζουν ότι, δυστυχώς, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ασθενή εξαγωγική και επενδυτική δυναμική. Σε ορισμένους, μάλιστα, από τους σχετικούς δείκτες, υποστηρίζουν, σημειώθηκε και επιδείνωση κατά τα μνημονιακά χρόνια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κατά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 12%. Είναι προφανές από την ανάλυση της τράπεζας ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Κι αυτό κάθε άλλο παρά σίγουρο ότι θα γίνει είναι. Γιατί, όπως είπε προχθές και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στις «παλιές κακές συνήθειες».

Πληθώρα εκθέσεων, φτώχεια αποτελεσμάτων

Σε 56 ανέρχονται οι διεθνείς εκθέσεις που περιλαμβάνει το ημερολόγιο της Enterprise Greece, με τις περισσότερες εξ αυτών (16) να αφορούν τον κλάδο τροφίμων και ποτών και εκείνον των δομικών υλικών (12). Αναμφίβολα, τον τελευταίο καιρό η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εκθέσεις είναι πιο ενισχυμένη και πιο οργανωμένη. Συχνά, ωστόσο, η παρουσία τους περιορίζεται εκεί και δεν υπάρχει συνέχεια, παρά μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια είχαν φροντίσει να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα. Καλές λοιπόν οι εκθέσεις, αρκεί να μην αποτελούν ευκαιρία για ταξίδια αναψυχής.

Διαφημίζουν επενδυτικά προϊόντα χωρίς να έχουν άδεια

Η παραβατικότητα αυξάνεται για επενδυτικές εταιρείες που δεν διαθέτουν πιστοποίηση και συνεχίζουν να διαφημίζουν επενδυτικά προϊόντα σε ανυποψίαστους επενδυτές. Επειτα από έρευνα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία Private Client Portfolio Management Ltd ή PCP IML, με έδρα στα British Virgin Islands και υποκατάστημα στην Κύπρο, δεν έχει λάβει άδεια να διαθέτει στην Ελλάδα ξένα επενδυτικά προϊόντα. Πρόκειται για την τρίτη εταιρεία από την αρχή του 2018 που εντοπίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ερωτήματα για τις αλλαγές στην ΕΕΤΤ

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν από τις αποφάσεις που λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αν ισχύει η θέση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ότι η θητεία του προέδρου λήγει μαζί με την εκπνοή της θητείας των άλλων μελών της επιτροπής, τότε εγείρεται θέμα νομιμότητας για τη σύγκληση της ολομέλειας και των αποφάσεων που αυτή λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες. Σε άλλη περίπτωση, ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημ. Τσαμάκης ορθώς θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η θητεία του. Και στην περίπτωση αυτή κ. Παππάς πρέπει να ανακαλέσει τον ορισμό του κ. Κ. Μασσέλου ως νέου προέδρου της ΕΕΤΤ.

Αθλητικό πάρκο «ΕΚΟ» στο Κορδελιό

Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου παραχώρησε τη χρήση των χώρων του Αθλητικού Πάρκου «ΕΚΟ», που λειτουργεί την τελευταία εικοσαετία στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης, ο όμιλος των ΕΛΠΕ. Το εν λόγω πάρκο περιλαμβάνει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ καθώς και ζώνες πρασίνου, τη συντήρηση και διατήρηση των οποίων είχε από το 1988 έως και το τέλος του 2017 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν παραχώρησης των ΕΛΠΕ. Η σύμβαση παραχώρησης του Αθλητικού Πάρκου «ΕΚΟ» υπεγράφη χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρη Στεργιούλη (φωτ.) και τον δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου κ. Πέτρο Σούλα. Για τη συνεισφορά του πάρκου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης μίλησε ο κ. Στεργιούλης, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι «βρίσκονται πάντα στο πλευρό της νέας γενιάς και της τοπικής κοινωνίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή