Μεταγραφές στο «γήπεδο» της Βουλής

Μεταγραφές στο «γήπεδο» της Βουλής

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομάζονται ουκ ολίγες φορές «μεταγραφές» θυμίζοντας μετακίνηση αθλητών και δημιουργώντας πάντα τριβές μεταξύ των κομμάτων. Οπως και να τις κρίνει ο καθένας, είτε ως «δικαίωμα» του βουλευτή είτε ως «ποδοσφαιροποίηση» του δημόσιου βίου, οι μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο είναι μια ελληνική πραγματικότητα που τα χρόνια της κρίσης έχει πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μολονότι το φαινόμενο της ανεξαρτητοποίησης βουλευτών είναι σε ύφεση σε σχέση με τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, από τον κανόνα δεν έχει ξεφύγει ούτε η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος κατά την οποία έχουν μεταβληθεί επτά από τις οκτώ Κ.Ο. Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια –που δεν συμβαίνει πάντα– τότε θα λέγαμε με βεβαιότητα πως ο μεγάλος κερδισμένος αυτού του «ντόμινο» είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες από τις αυξομειώσεις στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε στις δεύτερες εκλογές του 2015 συνολικά 145 έδρες. Σήμερα είναι ακριβώς στον ίδιο αριθμό, όχι όμως χωρίς αλλαγές. Δύο μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο Στάθης Παναγούλης απείχε της ψηφοφορίας από το πολυνομοσχέδιο, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη διαγραφή του. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε εκ νέου τον αριθμό 145, με την ένταξη στην Κ.Ο. της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου από την Ενωση Κεντρώων, η οποία νωρίτερα είχε καταγγείλει την ηγεσία του κόμματος για «φλερτ» με τη Ν.Δ.

Την ίδια δύναμη –75 έδρες– με τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει και η Ν.Δ., η οποία επίσης έχει «αλλάξει» ένα βουλευτή. Τον Ιανουάριο του 2017 ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας εντάχθηκε στην Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνοντας την κοινοβουλευτική της δύναμη σε 76. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Κ.Ο. του κόμματος επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα καθώς διεγράφη με απόφαση Μητσοτάκη η Κατερίνα Παπακώστα, μετά την κάλυψη που παρείχε στον Πάνο Καμμένο από το βήμα της Βουλής. Τρίτη δύναμη στις εκλογές είχε αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή με 18 βουλευτές. Το ακροδεξιό κόμμα μετράει πλέον 16 καθώς ανεξαρτητοποιήθηκαν δύο βουλευτές οι οποίοι λόγω πρότερου βίου δεν εντάσσονται σε κάποιο κόμμα των δημοκρατικών δυνάμεων.

Τέταρτη δύναμη ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία αναδεικνύεται στη «νικήτρια» των προσχωρήσεων. Από κοινοβουλευτική δύναμη που μετρούσε 17 έδρες, πλέον είναι τρίτη με 20. Στην παράταξη της Φώφης Γεννηματά εντάχθηκαν κατά σειράν ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος φεύγοντας από το Ποτάμι είχε κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός «μεγάλου ενδιάμεσου χώρου», και δύο μήνες μετά ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, επίσης από το Ποτάμι με την ίδια αιτιολογία. Προσφάτως η ΔΗΣΥ απέκτησε και εικοστό βουλευτή, τον Γιώργο Καρρά από την Ενωση Κεντρώων. Το πέμπτο κατά σειράν ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει καμία μεταβολή, παραμένοντας στις 15 έδρες.

Οι διαρροές του Ποταμιού

Τις περισσότερες απώλειες έχει υποστεί η Κ.Ο. του Ποταμιού. Στις τελευταίες εκλογές εισήλθε στη Βουλή με έντεκα βουλευτές, ως έκτο σε δύναμη κόμμα. Πλέον είναι όγδοο μετρώντας τους λιγότερους βουλευτές, έξι τον αριθμό. Οι πέντε που αποχώρησαν, εκτός από τους κ. Αχμέτ και Μπαργιώτα, είναι οι Χάρης Θεοχάρης και Κατερίνα Μάρκου, οι οποίοι παραμένουν ανεξάρτητοι, και ο κ. Φωτήλας. Οσον αφορά τους δύο που παραμένουν ανεξάρτητοι, ο μεν κ. Θεοχάρης δεν έχει δείξει προθέσεις ένταξης σε κάποιο κόμμα. Προσφάτως πάντως υπερψήφισε την κρίσιμη κυβερνητική διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις απεργίες. Η δε κ. Μάρκου, παρά τα θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Μάιο, παραμένει ανεξάρτητη.

Το έβδομο κόμμα της Βουλής και κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός πως έχασαν μία έδρα και έπεσαν από τις δέκα στις εννιά, ανέβηκαν μία θέση και είναι πλέον έκτη δύναμη, λόγω καθίζησης Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων. Ο ένας βουλευτής που έχασαν ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος μόλις λίγο καιρό μετά τις εκλογές αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Τέλος, η Ενωση Κεντρώων που ήταν το όγδοο σε δύναμη κόμμα με εννιά βουλευτές έχει πλέον επτά, όσοι δηλαδή είναι και οι ανεξάρτητοι, που είναι βέβαιο πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, όλοι θα επιχειρήσουν να βρουν κομματική στέγη που θα τους δώσει το εισιτήριο για την επόμενη Βουλή.

Ενόψει συνεδρίου

Σε φάση πλήρους νηνεμίας και έντονης εσωκομματικής εργασίας έχει μπει όπως φαίνεται το Κίνημα Αλλαγής. Η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου της περασμένης Κυριακής, η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε πως οι σύνεδροι θα είναι –κατά εισήγηση της κ. Γεννηματά– μισοί εκλεγμένοι και μισοί «αριστίνδην», έκλεισε έναν ακόμη κύκλο αντιπαράθεσης που ήταν ανοιχτός. Η διάσταση απόψεων εντοπιζόταν μεταξύ της προέδρου και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ήθελε περισσότερους συνέδρους κατόπιν εκλογής.

Πλέον όλα επικεντρώνονται στις εννέα επιτροπές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη συνεδριάσεις και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του συνεδρίου. Την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αναμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα τη λίστα με τα νέα μέλη του φορέα, που είναι περί τις 75.000. Βούληση της ηγεσίας είναι με βάση αυτή τη λίστα να υπάρξει διαχωρισμός ανά κοινωνική ομάδα, δημιουργώντας τη νέα ανθρωπογεωγραφία του Κινήματος, που θα μπορεί να προωθήσει πολιτικές σε συγκεκριμένα κοινά, αλλά και να διαπιστωθεί πού υπάρχει η μεγαλύτερη υστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή