Προσφυγικό: Σε αναβρασμό οι δήμαρχοι των νησιών

Προσφυγικό: Σε αναβρασμό οι δήμαρχοι των νησιών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγια και σταθερή είναι η θέση της κυβέρνησης, ότι πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ακύρωση της κοινής δήλωσης για τους μετανάστες. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πληροφορήθηκε τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στη Λέσβο στις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή hotspot) στη Μόρια με την αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, συνοδεύοντας τον Βούλγαρο προεδρεύοντα υπουργό Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βαλεντίν Ράντεφ.

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε εκπροσώπους των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ΚΥΤ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και θα ληφθούν περισσότερα προστατευτικά μέτρα ώστε οι παραβατικοί μετανάστες να μην έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν από τη δομή. Πάντως, στη Μόρια ο πληθυσμός παραμένει διπλάσιος απ’ ό,τι αντέχουν οι υφιστάμενες υποδομές, παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα οι οποίες πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται. Ενδεικτικά τo τελευταίο 24ωρο έφθασαν στη Σάμο 101 άτομα.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με δηλώσεις του καταφέρθηκε εναντίον του κ. Μουζάλα, ο οποίος δεν ενημέρωσε τις τοπικές αρχές για την επίσκεψή του.

«Ενώ τα προβλήματα στο ΚΥΤ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. υπουργός έρχεται “σαν κλέφτης” στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι για την κατάσταση στα νησιά ευθύνονται οι δήμαρχοι που δεν αξιοποιούν τη βοήθεια που τους προσφέρεται. Σε επιστολή του προς τον Γερμανό αξιωματούχο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ενωσης για αυτές τις δηλώσεις τις οποίες χαρακτήρισε «άδικες και αποπροσανατολιστικές» και τις απέδωσε σε «λανθασμένη πληροφόρηση».

«Αγνοείτε πιθανόν ότι κανένας νησιωτικός δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», τονίζει στην επιστολή του. «Τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση και όχι οι δήμοι. Και πάντως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση να πληρώνεις για να εγκλωβίζεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί ή σε μια χώρα, για να ζουν οι υπόλοιποι με την ησυχία τους και “να μας κουνούν στη συνέχεια και το δάκτυλο”», καταλήγει.

Στη ΒΙΑΛ Χίου

Στη Χίο, μετά τη δικαίωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο δήμος για τη χρήση του χώρου στη ΒΙΑΛ, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του καταυλισμού. Χθες αφαιρέθηκαν οι πάσσαλοι τους οποίους είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι του νησιού προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση των φορτηγών. Ωστόσο έως αργά το απόγευμα μικρός αριθμός ατόμων παρέμενε στο σημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή