Σε υψηλά επίπεδα η Wall Street, απώλειες για δολάριο

Σε υψηλά επίπεδα η Wall Street, απώλειες για δολάριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα. Αλλά και τα στοιχεία για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Κίνας συνέβαλαν στην ενίσχυση της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, σημείωσε ανάπτυξη 6,8% σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο του 2017, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης να παραμένει αμετάβλητος από το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για μέτρια επιβράδυνση στο 6,7%.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου (DXY index) που καταγράφει την αξία του νομίσματος έναντι έξι κύριων νομισμάτων σημείωσε απώλειες περίπου 1% σε εβδομαδιαία βάση, σημειώνοντας νέο χαμηλό για τα τελευταία τρία έτη 90,113 την Πέμπτη, με τους επενδυτές να διατηρούν επιφυλακτική στάση λόγω των φόβων για ενδεχόμενη προσωρινή παύση των «μη απολύτως αναγκαίων» λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών λειτουργιών έως τις 16 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια η Γερουσία θα έπρεπε να το έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος)προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο κυβερνητικό shutdown. Επωφελούμενη από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε σε ανοδική πορεία την εβδομάδα που διανύσαμε, καταγράφοντας υψηλό 1,2295 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό τριών ετών 1,2323 στο οποίο βρέθηκε την Τετάρτη έπειτα από προσωρινή υποχώρηση σε χαμηλό σχεδόν μιας εβδομάδας την Πέμπτη ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πρόσφατη ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος και σηματοδότησαν ότι οποιαδήποτε μεταβολή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν θα είναι άμεση.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, οι αποδόσεις των κυβερνητικών τίτλων στις ΗΠΑ και στη Γερμανία κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από τα θετικά στοιχεία για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Κίνας. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου των ΗΠΑ αναρριχήθηκε σε υψηλό τριών ετών την Παρασκευή, 2,64%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού βρέθηκε κοντά στο 0,60% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή