Στην Παλαιά Βουλή έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Η πιο σκοτεινή ώρα»

Στην Παλαιά Βουλή έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Η πιο σκοτεινή ώρα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα θα έβρισκε κανείς χώρο με ωραιότερη ατμόσφαιρα γι’ αυτό το ιστορικό θέμα: Η αθηναϊκή πρεμιέρα του φιλμ «Η πιο σκοτεινή ώρα», με τον Γκάρι Ολντμαν να δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής ως Ουίνστον Τσώρτσιλ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Παλαιά Βουλή. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το οικοδόμημα άνοιξε τις πόρτες του για την προβολή μιας ιδιαίτερης ταινίας, η οποία μας διαφωτίζει για μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο Βρετανός πολιτικός κράτησε με τις αποφάσεις του το βάρος της αντίστασης της Ευρώπης στους ναζί. Προτού, λοιπόν, το βραβευμένο σκηνοθετικό εγχείρημα του Τζο Ράιτ φιλοξενηθεί στις αίθουσες, παρουσιάστηκε στο μέρος όπου έχουν ακουστεί μερικοί από τους σημαντικότερους πολιτικούς λόγους για το κοινοβουλευτικό μας παρελθόν.

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η γενική διευθύντρια της εταιρείας διανομής UIP, Μαριλίζα Τοτόμη, που καλωσόρισε στο βήμα την πρέσβειρα της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ. Με τα εξαιρετικά της ελληνικά και το βρετανικό της φλέγμα, η διπλωμάτης που θαυμάζει τον Τσώρτσιλ, έδωσε μια εξαιρετική ομιλία, αναφερόμενη σε εκείνη την καίρια ιστορική στιγμή. Διάνθισε τον λόγο της με πολλές αναφορές στον ρόλο που διαδραμάτισε αργότερα η Ελλάδα για να σταματήσει τις δυνάμεις του Αξονα, ενώ μίλησε και για την επίσκεψη του Τσώρτσιλ στη χώρα μας.

«Οσοι από εσάς έχετε βρεθεί στην πρεσβευτική κατοικία της Βρετανίας, ίσως να έχετε προσέξει μια μικρή φωτογραφία του Τσώρτσιλ με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, καθώς βγαίνουν από το σπίτι προς τον κήπο, απορροφημένοι στη συζήτησή τους. Πρόκειται για την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944, μια περίοδο αποφασιστικής σημασίας για τη μετέπειτα ιστορία της Ελλάδας. Και μια στιγμή των ελληνοβρετανικών σχέσεων που έχει αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αναγνώσεων. Ομως, δεν είναι αυτό το αντικείμενο της προσοχής μας απόψε. Η ταινία που θα απολαύσουμε σε λίγο αφηγείται την ιστορία μιας πολύ διαφορετικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, 4,5 χρόνια νωρίτερα – μιας περιόδου όμως εξίσου αποφασιστικής για την κατοπινή πορεία της χώρας και αναμφίβολα για τη μοίρα της Ευρώπης και του κόσμου».

«Ο Τσώρτσιλ» συνέχισε η πρέσβειρα, «είχε την αποφασιστικότητα, τη διορατικότητα και το θάρρος να συνειδητοποιήσει ότι η Βρετανία, ακόμα και μόνη της, δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να μάχεται για όσο άντεχε και όσο χρειαζόταν, για να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία. Πέντε μήνες αργότερα, η Βρετανία θα έβρισκε στην Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο με τον οποίο θα μοιραζόταν το ίδιο ακριβώς πνεύμα αντίστασης, το ίδιο κουράγιο και τον ίδιο πατριωτισμό που επέδειξε η Βρετανία υπό την ηγεσία του Τσώρτσιλ τις σκοτεινές μέρες του 1940».

Ανάμεσα στους προνομιακούς θεατές που είχαν την ευκαιρία να δουν την ταινία στην Παλαιά Βουλή ήταν o Στέφανος Μάνος, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Κώστας Γείτονας, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή