DW: Οι Ελληνες «κολλημένοι» σε άθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει

DW: Οι Ελληνες «κολλημένοι» σε άθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνθήκες εργασίες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Ελληνες ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πτώση του ποσοστού ανεργίας, στηλιτεύει σε  δημοσίευμά της η DW.

Βασισμένο σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή τη βδομάδα , το δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Οι Ελληνες ''κολλημένοι'' σε άθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται επιτυχία», κάνει λόγο για άθλιες και ανασφαλείς θέσεις εργασίας στις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται 6 στους 10 Ελληνες.

Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για ανάπτυξη άνευ ουσίας καθώς πέρυσι τα ίδια στοιχεία ήταν χαμηλότερα ενώ 5 στους 10 Ελληνες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι κατά μέσο όρο για έξι μήνες, από εργοδότες που ήδη πληρώνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα για ημιαπασχόληση.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Γιώργος Κόλλιας, επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ ανέφερε πως «Η υπόθεση εργασίας ήταν ότι νέες θέσεις θα δημιουργούνταν μετά την περικοπή των μισθών και τους ευκολότερους για τους εργοδότες όρους για προσλήψεις και απολύσεις. Τελικά αυτό γύρισε μπούμερανγκ, δημιουργώντας μία τερατώδη, εργασιακή ζούγκλα. Περιττό να πω, ότι οι πιο ευάλωτοι επλήγησαν περισσότερο».

Σε αυστηρό τόνο, η ανταποκρίτρια της DW στην Αθήνα σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης.  «Και παρόλα αυτά, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός success story της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που κινείται προς την τελική ευθεία της τετραετούς θητείας της, ενώ ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τη λιτότητα και τα μνημόνια φέτος», σημειώνει.

«Τα επίσημα στατιστικά αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι το κάποτε τρομακτικό ποσοστό ανεργίας του 27% της Ελλάδας έπεσε περίπου στο 20%. αλλά παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 8,8%. Καθώς η κυβέρνηση καταγράφει κάθε άτομο που δουλεύει τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα ως εργαζόμενο, αναλυτές, πολιτικοί και άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί, αντικρούοντας την πτωτική τάση της ανεργίας. Ιδιωτικές οργανώσεις εργασίας και think tank τοποθετούν το πραγματικό ποσοστό σε περίπου 25%. Ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση λέει ότι κάνει σημαντικά βήματα», αναφέρει τέλος η Deutsche Welle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή