Μόνοι σε έναν κόσμο που αλλάζει

Μόνοι σε έναν κόσμο που αλλάζει

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσι όπως ο κόσμος αλλάζει, και με τον τρόπο που αλλάζει, νιώθω ότι πληθαίνουν όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν σε άλλη εποχή. Οσοι αισθάνονται «μόνοι» και «υπό περιθωριοποίηση» είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, φτωχοί ή πλούσιοι, με αστικά ή αγροτικά παιδικά χρόνια. Αδιάφορο. Ολοι όσοι «παραγκωνίζονται» από τη νέα τάξη πραγμάτων συνεχίζουν τη ζωή τους όπως ξέρουν και όπως μπορούν. Απλώς αισθάνονται ότι αυτά που αγάπησαν σε όλη τους τη ζωή δεν εκτιμώνται πλέον και όσα απέκτησαν δεν έχουν πλέον και τόση αξία, υλική και ηθική.

Να είναι βέβαιοι ότι δεν είναι μόνοι. Απλώς σχηματίζουν ένα τεράστιο γαλαξία από μοναχικές λάμψεις που τρεμοσβήνουν, χωρίς πολλές ευκαιρίες να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που ήξεραν. Υπάρχει δηλαδή ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που δεν θέλει να προσαρμοστεί στην εποχή της μετα-αλήθειας και των φανατισμών, του νέου πουριτανισμού, της κυνικής αποπνευματοποίησης, της επέλασης της αγένειας, του φόβητρου των κοινωνικών δικτύων και του πηχτού λαϊκισμού. Είναι ένα φαινόμενο διεθνές που έχει πιάσει σαν μέγγενη ακόμη και κοινωνίες που δεν είχαν πολλά περιθώρια για φαινόμενα γενικευμένης βλακείας. Και όμως… Να ζούμε άραγε μια τόσο άχαρη και επικίνδυνη εποχή χωρίς σημαντικό αντίβαρο πνευματικού οπλοστασίου, όπως είχαν τουλάχιστον άλλες εξίσου επικίνδυνες εποχές;

Σε ένα τραπέζι προχθές, ένας άνθρωπος από τον χώρο των επιχειρήσεων, με την ικανοποίηση μιας πλήρους ζωής, με επιτυχία, δουλειά, ρίσκο, οικογένεια, κοινωνική προσφορά, ένας άνθρωπος που δήλωσε στο τραπέζι «γεμάτος», μας υπενθύμισε την αξία του καλού σχολείου, τις βάσεις, τις ισχυρές ανθρωπιστικές αξίες που τον συνόδευαν πάντα. «Οι ουμανιστικές σπουδές», συμπλήρωσε, «είναι πάντα η βάση για κάθε άνθρωπο. Και το λέω εγώ, ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων». Με προβλημάτισε και το σκεφτόμουν μετά. Εφερνα στον νου όσα είπε αυτός ο άνθρωπος –που είχε βγάλει ένα καλό σχολείο στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50– και στεκόμουν στην άνεση που έδειχνε να έχει με τους πυλώνες του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Και κυρίως σκεφτόμουν πόσο πολύ έχει περιθωριοποιηθεί όλο αυτό το σύστημα σκέψης. Μετά, στο ραδιόφωνο, ειδήσεις και δηλώσεις ανθρώπων που δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από τις βάσεις της λογικής και του αισθήματος. Ειδήσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση και για ποσοστά κατανάλωσης του πλαστικού στην Ε.Ε. Υπάρχει πάντα και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή