Μη χαλάμε το καλό κλίμα λέγοντας αλήθειες

Μη χαλάμε το καλό κλίμα λέγοντας αλήθειες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι θεωρούν θεμιτή φιλοδοξία να στοχεύεις μακριά, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα φθάσεις. Αλλοι το θεωρούν παραπλανητικό τέχνασμα. Παριστάνεις ότι στοχεύεις μακριά, ψηλά και μετά μετριάζεις τις φιλοδοξίες επιτυγχάνοντας αυτό που ήταν εξαρχής εφικτό. Οποια κι αν είναι η εξήγηση, αυτή είναι η κυβερνητική τακτική. Ξεκίνησαν με την υπέρμετρη φιλοδοξία να αλλάξουν την Ευρώπη. Κατέληξαν να έχουν συμβιβαστεί με το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Φυσικά και με το αμερικανικό, το κινεζικό, το τουρκικό. Συμβιβάζονται με κάθε καθεστώς που θα μπορούσε να διαταράξει την εξουσία τους…

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η διαχείριση του σημαντικότερου ίσως θέματος της ελληνικής οικονομίας, σήμερα. Τι θα γίνει το καλοκαίρι, μετά τη λήξη του σημερινού μνημονίου. Πάλι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υιοθέτησε υψηλό στόχο. Θα έχουμε μια «καθαρή έξοδο» διαβεβαίωσε, εννοώντας ότι στο εξής η κυβέρνηση δεν θα δεσμεύεται από τους θεσμούς. Θα ασκεί ανεξάρτητη πολιτική και η πολιτική αυτή θα είναι δίκαιη, με ανθρώπινο πρόσωπο, ενώ ροζ σύννεφα θα έχουν σκεπάσει τη χώρα…

Οσοι άκουγαν με απορία τις δηλώσεις και θυμήθηκαν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να ελέγχουν στενά την κυβερνητική πολιτική έως ότου εξοφληθεί το 75% των χρεών προς αυτούς, θεωρήθηκαν καχύποπτοι που μεμψιμοιρούν για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Η κυβερνητική φιλολογία δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές εβδομάδες για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Η απίστευτη ευελιξία είναι το πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Με άνεση και πειστικότητα ανατρέπει όσα είχε υποστηρίξει, λίγο νωρίτερα.

Με τη συνδρομή και του καλού κλίματος που διαμορφώθηκε επειδή –υποτίθεται– θα είχαμε «καθαρή έξοδο», η Βουλή ψήφισε τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και όλα έγιναν –πάλι– τέλεια. Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα διαπιστώσουν ότι τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις και θα συμφωνήσουν τη διαδικασία από εδώ και πέρα. Σε γενικές γραμμές δηλώνουν ευχαριστημένοι, επειδή «η τρίτη αξιολόγηση κύλησε ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ». Θα αποφασίσουν επίσης το ύψος της επόμενης δόσης, που θα είναι μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ. Εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ρευστότητας, που θα χρειαστεί η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή. Δηλαδή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές καθώς χωρίς αυτήν τη σιγουριά οι αγορές δεν θα δανείσουν μια χώρα που παραμένει χρεοκοπημένη. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως τον Ιούνιο, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Στο τέλος του θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα συμφωνηθεί η ελάφρυνσή του. Οι τεχνικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν σύντομα για να ξεκαθαριστούν οι «κρίσιμες λεπτομέρειες». Προφανώς σε πολιτικό επίπεδο οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν λέγεται επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαλάσει ένα καλό πολιτικό αφήγημα, λέγοντας την αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή