Το Κονκλάβιο (20/01/18)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βυζαντινό ποδόσφαιρο

Ηταν δίκαιο και έπρεπε να γίνει. Για την ακρίβεια, το χθεσινό ραντεβού του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η απόλυτη άσκηση ισορροπίας σε δοκό και υποθέτω ότι γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο. Το τάιμινγκ, λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε μόνος στην Αρχιεπισκοπή για να ενημερώσει τον Ιερώνυμο για το Σκοπιανό, το μαρτυράει. Πληροφορούμαι ότι ο βασικός λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να δει τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν για να τον ενημερώσει για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 10ης Ιανουαρίου και κυρίως για την εκκλησιαστική παράμετρο του θέματος. Ο Ιερώνυμος επιμένει ότι η επίμαχη απόφαση δεν εκδόθηκε για να παρέμβει η Εκκλησία στην πολιτική διαδικασία, αλλά για το θέμα της σχισματικής Εκκλησίας που αυτοαποκαλείται «Εκκλησία της Μακεδονίας». Η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, ενώ το Πατριαρχείο την θεωρεί παρεκκλησιαστική οργάνωση. Με απλά λόγια, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε επαναφορά της μπάλας στο εκκλησιαστικό γήπεδο (με ολίγον και από πατριαρχικό γήπεδο). Δικαίως λένε ότι τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει στο ποδόσφαιρο. Ειδικά στο βυζαντινό.

Κουίζ (επίκαιρο)

Ποιος Βόρειος βουλευτής της Ν.Δ. έχει άμεση πρόσβαση στο σπαθί (προσοχή: είναι αυθεντικό, λέμε όχι στις απομιμήσεις) του Παύλου Μελά; Πάντως, δεν προτίθεται να το πάρει μαζί του στο αυριανό συλλαλητήριο…

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Ενότητα και δυναμική είναι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομάδα που έχει αναλάβει το νέο σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής. Κοινώς, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δύει, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο, αν και μου λένε ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Το συγκλονιστικό είναι, πάντως, το σύνθημα που θα χρησιμοποιείται ως υπότιτλος του φορέα: «Δίκαιη χώρα-Ελεύθεροι πολίτες». Και το «ελεύθεροι πολιορκημένοι» (από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.) δεν είναι άσχημο, πάντως…

Τσάι και συμπάθεια

Συνάντηση στα φανερά είχε την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γιάννη Στουρνάρα στο… bunker του διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Ευκλείδης εμφανίστηκε μόνος και ήπιε τσάι. Μαθαίνω, πάντως, ότι ήταν κατηφής και στενοχωρημένος. Οχι γιατί τα περί καθαρής εξόδου πάνε περίπατο. Εξάλλου, σχετική συζήτηση δεν έγινε. Αλλά επειδή έχασε τον καλό του φίλο Θεόδωρο Μιχόπουλο, για τον οποίο και έκανε σχετική αναφορά στον Στουρνάρα.

Θάβουν τα τσεκούρια

Εχω την εντύπωση ότι οι Συριζαίοι δεν ήθελαν και πολύ να πεισθούν, αφού ούτως ή άλλως αναζητείτο διέξοδος από το πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πείστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα τις προάλλες στην Πολιτική Γραμματεία ότι η επίλυση του Σκοπιανού θα φέρει προστιθέμενη αξία στην κυβέρνηση και εντός και εκτός συνόρων. Εξ ου και είναι έτοιμοι να διαδώσουν το «Ευαγγέλιο». Οπως το έθεσε πηγή μου, «θα πάμε παντού!». Τόσο μεγάλος είναι ο ενθουσιασμός που, όπως πληροφορούμαι, υπάρχουν υπόγειες συνεννοήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η Κεντρική Επιτροπή να κυλήσει ήρεμα και συναινετικά. Με απλά λόγια, για την ώρα θάβονται τα τσεκούρια. Δεν αποκλείω, πάντως, «τζαρτζαρίσματα» σε σχέση με το μνημόνιο και την επόμενη μέρα. Το αριστερό «ξεκάρφωμα» είναι must.

Παρουσίες με νόημα

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του γραφείου του έκοψε τις προάλλες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στη Ναυάρχου Νικοδήμου πέρασαν αρκετοί βουλευτές και ακόμα περισσότεροι δήμαρχοι της Β΄ Αθηνών. Υπήρξαν, πάντως, και παρουσίες με νόημα: του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Ντόρας Μπακογιάννη. Θυμίζω ότι ο Βαρβιτσιώτης έχει πολύ καλή σχέση και με τους δύο. Εξάλλου, κάνουν παρέα και στο Στρασβούργο, όπου συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ντόρα, πάντως, εξομολογήθηκε πως όταν ήταν ΥΠΕΞ και ο Βαρβιτσιώτης υφυπουργός της, περίμενε ότι η σχέση τους θα ήταν περίεργη. «Και όμως συνεργαστήκαμε!», παραδέχθηκε.

«Αδειασμα» κατ’ εντολήν

Προφανώς δεν ήταν τυχαίο το «άδειασμα» –και μάλιστα διπλό, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών– που επιφύλαξε στον διαπραγματευτή της για την ονομασία η σκοπιανή κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ότι ο Βάσκο Ναουμόφσκι είναι μέρος του ancien regime (λέγε με Γκρούεφσκι). Είναι κυρίως ότι τα σχόλιά του προκάλεσαν δυσφορία στην Αθήνα και ζητήθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις. Ωρα είναι να μας ζητήσουν και συγγνώμη. Το ζήτημα είναι μη μας ζητήσουν τίποτε άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή