Σύντομο διάλειμμα λόγω… Νταβός

Σύντομο διάλειμμα λόγω… Νταβός

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρνούμαι να σας απαντήσω». Αυτή ήταν η επαναλαμβανόμενη απάντηση του Στιβ Μπάνον, πρώην διευθυντή της προεκλογικής καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην εξέτασή του από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τις δηλώσεις του για πιθανή συνεργασία της καμπάνιας με τους Ρώσους. Ο Μπάνον κλήθηκε από τη Βουλή, καθώς και από τον ειδικό εισαγγελέα του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, να καταθέσει μετά τις εκρηκτικές δηλώσεις του στο καινούργιο βιβλίο-αποκάλυψη του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ. Η εβδομάδα ξεκίνησε δίχως πνεύμα συνεργασίας. Στις εννέα ώρες της εξέτασης, η επιτροπή της Βουλής δεν κατάφερε να προχωρήσει σε κάποιου είδους αποκάλυψη, καθώς ύστερα από πολλαπλά διαλείμματα και επικοινωνίες με το νομικό γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Μπάνον αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει στην πλειονότητα των ερωτήσεων, επικαλούμενος το προνόμιο της εκτελεστικής εξουσίας.

Ωστόσο ο εισαγγελέας Μιούλερ βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση στον Μπάνον. Υστερα από μια έξυπνη κίνηση –την έκδοση υποχρεωτικής κλήτευσης για κατάθεση ενώπιον Συμβουλίου Ενόρκων– ο ειδικός εισαγγελέας κατάφερε να πείσει τον Μπάνον να καταθέσει άμεσα στον ίδιο και την ομάδα του. Καθότι άμεση, η επικείμενη συνέντευξη θα έχει πιο άτυπη μορφή και θα παραμείνει απόρρητη. Παρ’ όλα αυτά ο Μπάνον δεν θα προστατεύεται πλέον από το προνόμιο εκτελεστικής εξουσίας, και έτσι η διαδικασία αναμένεται να διαλευκάνει τις εκρηκτικές δηλώσεις του. Μάλιστα η συνεχής επικοινωνία του με δικηγόρους του Λευκού Οίκου ήταν αρκετή για να κεντρίσει περαιτέρω το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στην υπόθεση. «Μετά τις παρεμβάσεις του, πλέον και ο διευθυντής του νομικού γραφείου του Λευκού Οίκου βρίσκεται στη λίστα μας», ανέφερε ο Ανταμ Σκιφ, εκπρόσωπος της επιτροπής της Βουλής – μια σαφής απεικόνιση των επιπλοκών που προκύπτουν από τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να υπονομεύσει την εξέταση.

Η κατάθεση του Μπάνον είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην πολύπλοκη ιστορία της πιθανής συνεργασίας της καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία. Αν και η ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές θεωρείται πλέον δεδομένη, η επίδραση της έρευνας στην προεδρία του Τραμπ παραμένει νεφελώδης. Παρά το δυναμικό ξεκίνημά της, με τις αποκαλύψεις για ψευδείς μαρτυρίες του Τζορτζ Παπαδόπουλου και του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν για τις επαφές τους με Ρώσους αντιπροσώπους, η επτάμηνη έρευνα του Μιούλερ δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να αποδώσει κατηγορίες στον στενότερο κύκλο του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, μέχρι πρόσφατα χλεύαζε όλη τη διαδικασία, και δήλωνε έτοιμος να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα – γεγονός που προκαλούσε άγχος στον Λευκό Οίκο για πιθανές αμφιλεγόμενες δηλώσεις από την πλευρά του. Παρότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, οι αποκαλύψεις του Μπάνον θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν το ζήτημα, ανάγοντάς το σε κάτι παραπάνω από απλό επικοινωνιακό πρόβλημα για τον Τραμπ.

Στην Ελβετία

Η υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης ενδέχεται να βρεθεί σε στιγμιαία παύση την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο Τύπος θα ασχοληθεί με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στο World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας. Λόγω της εγγενούς μυστικότητας της ερευνητικής διαδικασίας του FBI, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την τροπή που θα έχει πάρει η υπόθεση μέχρι να επιστρέψει ο Αμερικανός πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Ενα στιγμιότυπο από το περυσινό Νταβός, όμως, χρωματίζει το ερώτημα με ενδιαφέρον. Η τελευταία μέρα του περυσινού συνεδρίου συνέπεσε με την ορκωμοσία του Τραμπ, και βρήκε την πλειονότητα των συμμετεχόντων σε ένα εκκλησάκι που είχε μετατραπεί σε χώρο αναμετάδοσης από το CNN. Αναλυτές, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι εταιρειών και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν τις οθόνες αμίλητοι. Μόνοι απόντες ήταν οι εκπρόσωποι της ρωσικής αποστολής – βρίσκονταν όλοι στο booth τους και, χαμογελώντας, χάριζαν αναμνηστικά κόκκινα καπελάκια με την επιγραφή «Make the World Great Again».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή