Μεγάλος συνασπισμός ή τέλος

Μεγάλος συνασπισμός ή τέλος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεγάλος συνασπισμός ή τέλος». Ενώπιον αυτού του διλήμματος θα βρεθούν σήμερα στη Βόννη οι σύνεδροι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως στην ηγεσία του κόμματος, ώστε να προχωρήσει στην έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τη συντηρητική παράταξη (CDU/CSU) για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού. Μέχρι σήμερα το πρωί η εικόνα για το αποτέλεσμα του έκτακτου συνεδρίου έμοιαζε συγκεχυμένη, αφού μικρότερες οργανώσεις, όπως εκείνες στη Σαξονία-Ανχαλτ και στο Βερολίνο, καταψήφισαν ήδη την προοπτική, ενώ οι μεγαλύτερες (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Κάτω Σαξονία) παρέμεναν διχασμένες.

Η αντιπαράθεση που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στο εσωτερικό του SPD είναι υπαρξιακής φύσεως. Η αριστερή πτέρυγα πιστεύει ότι τα ποσοστά του συρρικνώθηκαν στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου εξαιτίας της συμμετοχής του κόμματος στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό υπό την Αγκελα Μέρκελ. Οι ρεαλιστές του SPD αντίθετα θεωρούν ότι η προεκλογική ατζέντα ήταν λάθος. Η επιμονή στο σύνθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης ήταν εσφαλμένη, διατείνονται και το διακύβευμα πολύ αφηρημένο. Αντίθετα αυτό που έχουν ανάγκη οι ψηφοφόροι του είναι ασφάλεια με την κυριολεκτική έννοια αλλά και την κοινωνική.

Αναλυτές θεωρούν επίσης ότι ήταν εσπευσμένη και άγαρμπη η προεκλογική παράδοση της σκυτάλης στον Μάρτιν Σουλτς από τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όπως σημειώνουν με νόημα, παραμένει ο δημοφιλέστερος Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στη χώρα. Ο Σουλτς αποδείχθηκε άπειρος, αφού είχε ελάχιστη προϋπηρεσία στην εθνική πολιτική σκηνή, ενώ ο Γκάμπριελ είναι εξαιρετικά έμπειρος με μακρά θητεία στην ηγεσία του κόμματος και σε πρωτοκλασάτα υπουργεία.

Γερμανοί δημοσιογράφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το SPD οδεύει στην αυτοκαταστροφή, αν απορρίψει το κείμενο και τη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό. Πιστεύουν, δε, πως σε αυτήν την περίπτωση θα συμπαρασύρει στο διάβα του ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό της χώρας: την ηγεσία του, συμπεριλαμβανομένου του Σουλτς, την Αγκελα Μέρκελ και τον Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή ηγέτη Χορστ Ζέεχοφερ, αφού θα είναι η δεύτερη αποτυχία των τελευταίων να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση μετά το φιάσκο της «Τζαμάικα» (συνεργασίας με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες). Δεν είναι τυχαίες οι εκκλήσεις Μέρκελ και Ζέεχοφερ προς το SPD καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε να επιδείξει υπευθυνότητα.

Ο 28χρονος ιδεολόγος

Αυτός που δυναμιτίζει το κλίμα στους Σοσιαλδημοκράτες είναι ο 28χρονος Κέβιν Κίνερτ, πρόεδρος της νεολαίας, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδεολόγος που αποκηρύσσει τη Ρεαλπολιτίκ. Εντάχθηκε στο κόμμα σε ηλικία 16 ετών και ανήκει στην τάση «Δίκτυο αριστερό Κέντρο». Το σημαντικότερο όμως είναι πως βρήκε γόνιμο έδαφος να γίνει γνωστός σε ολόκληρη τη χώρα πρωτοστατώντας στην εσωκομματική ανταρσία κατά του κειμένου. Η καμπάνια του Κίνερτ έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο κλίμα κατά του μεγάλου συνασπισμού.

Πάντως ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας σήμερα θα σημάνει πιθανότατα νέες εκλογές με παρόμοια έκβαση με αυτήν του Σεπτεμβρίου και νέες, ακόμη δυσκολότερες διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Το παράδοξο είναι πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα που παρουσιάζεται να χάνει περισσότερο σε περίπτωση νέων εκλογών είναι οι Σοσιαλδημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή