Απορρίφθηκε το αίτημα επανενεργοποίησης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Πουτζντεμόν

Απορρίφθηκε το αίτημα επανενεργοποίησης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του Πουτζντεμόν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε το αίτημα της ισπανικής εισαγγελίας για επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοινώνοντας ότι παίρνει παράταση μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον αυτοεξόριστο Καταλανό πολιτικό, ο οποίος έφτασε σήμερα στην Κοπεγχάγη, για να παρευρεθεί σε ένα συνέδριο σε πανεπιστήμιο της δανέζικη πρωτεύουσα. Ο Καταλανός πολιτικός είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για απόσχιση, εξέγερση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, πρότεινε σήμερα και επισήμως τον Πουτζντεμόν για τη θέση του προέδρου της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα του «απολύτως νόμιμη».

Ο πρώην Καταλανός πρόεδρος έφτασε σήμερα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες στην Κοπεγχάγη παρά τον κίνδυνο που διέτρεχε να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο. Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε φωτογραφία του Πουτζντεμόν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, διευκρινίζοντας ότι το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, αναχώρησε πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος), αλλά δεν διευκρίνιζε την ώρα άφιξής του στην Δανία.

Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να μετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει για την Καταλωνία το Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Δανίας. Η ισπανική εισαγγελία «θα ενεργήσει αμέσως και θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (…) για να ζητήσει από τις δανέζικες δικαστικές αρχές τη σύλληψη του κατηγορούμενου», στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, προειδοποιούσε χθες η γενική εισαγγελία της Ισπανίας σε ανακοίνωσή της. Το ταξίδι του Πουτζντεμόν γίνεται την ώρα που συζητείται το θέμα της επιλογής του προέδρου της Καταλωνίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην περιοχή στις οποίες οι αυτονομιστές ξανακέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σήμερα ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει ποιον υποψήφιο προτείνει στους βουλευτές για να ηγηθεί της περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να διεξαχθεί ψηφοφορία στο τέλος του μήνα. Ο Πουτζντεμόν είναι ο κύριος υποψήφιος αλλά θέλει να διοριστεί εξ αποστάσεως για να αποφύγει τη σύλληψή του αν επιστρέψει στο ισπανικό έδαφος. Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σε μια εκλογή εν τη απουσία του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή