Μακρόν: Οι Γάλλοι μάλλον θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. εάν γινόταν δημοψήφισμα

Μακρόν: Οι Γάλλοι μάλλον θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. εάν γινόταν δημοψήφισμα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι οι Γάλλοι πιθανότατα θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε εκπομπή του BBC.

Ο Μακρόν απέδωσε την απόφαση για το Brexit στην απώλεια εμπιστοσύνης των Βρετανών ψηφοφόρων στην παγκοσμιοποίηση και υποστήριξε ότι είναι προβληματικό να ζητείται η γνώμη των ψηφοφόρων με ένα απλό «ναι» ή «όχι» μέσα σε ένα πολύ περίπλοκο πλαίσιο και για αυτό «υπάρχει πάντα κίνδυνος» να βγάζουν οι κάλπες αποτελέσματα όπως εκείνο του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία.

Ερωτηθείς αν ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα στη Γαλλία θα έφερνε το ίδιο αποτέλεσμα απάντησε: «Ναι, πιθανώς. Πιθανώς σ’ ένα παρόμοιο πλαίσιο. Αλλά το δικό μας πλαίσιο ήταν πολύ διαφορετικό κι έτσι δεν θα ήθελα να βάλω στοίχημα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα έδινε πολύ σκληρή μάχη για να κρατήσει τη χώρα του στην ΕΕ, σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ένωση.

«Είναι λάθος όταν ρωτάς “ναι” ή “όχι”, όταν δεν ρωτάς τη γνώμη του κόσμου για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση και δεν εξηγείς πώς θα τη βελτιώσεις», τόνισε. Κι αναφερόμενος στην απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών επεσήμανε: «Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ η μεσαία και η εργατική τάξη και ιδιαίτερα οι γηραιότεροι στη χώρα σας αποφάσισαν ότι οι τελευταίες δεκαετίες δεν τους ευνόησαν, όπως ούτε οι προσαρμογές που έκαναν τόσο η EE και η παγκοσμιοποίηση, για μένα ήταν ένα μείγμα των δύο. Και δεύτερον πιστεύω ότι ένας απ’ τους λόγους ήταν η οργάνωση της ΕΕ, με τρόπο που προχωρά πολύ μακριά αναφορικά με την ελευθερία χωρίς συνοχή. Προς την ελεύθερη αγορά χωρίς κανόνες και σύγκλιση»

Στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα στο Λονδίνο ότι μετά το Brexit δεν θα είναι εφικτή η πλήρης πρόσβαση στην κοινή αγορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή