Συνάντηση Πενς-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ – Μποϊκοτάρισμα από τους Παλαιστίνιους

Συνάντηση Πενς-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ – Μποϊκοτάρισμα από τους Παλαιστίνιους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς συνάντησε τον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ, στη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στο Ισραήλ, η οποία αντιμετώπιζει το μποϊκοτάρισμα και την οργή των Παλαιστινίων.

Η επίσκεψη του Πενς είναι η μεγαλύτερη σε επίπεδο επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στο Ισραήλ από την 6η Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ και υποσχέθηκε να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην ιερή και διαφιλονικούμενη πόλη.

Η απόφαση του Τραμπ, η οποία συνιστά στροφή 180 μοιρών για την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς της πόλης, έχει προκαλέσει σε τέτοιο βαθμό την αγανάκτηση της παλαιστινιακής ηγεσίας, με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να εγκαταλείπει τη χώρα, πριν από τον άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Παρότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η μεταφορά της πρεσβείας μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρία χρόνια, υπάρχουν εικασίες ότι o Πενς ενδέχεται να ανακοινώσει κάποια προσωρινή λύση στο θέμα, όπως τη μετατροπή ενός Αμερικανού προξενείου στην πόλη σε «ντε φάκτο» πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι περιμένει τουλάχιστον μία ενδιάμεση λύση, η οποία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή άμεσα, ακόμη και μέσα σε έναν χρόνο. Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια υπόσχεση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς. 

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης με τους σημαντικούς ιερούς τόπους της, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, ενώ το Ισράηλ θεωρεί την ιερή πόλη στο σύνολο της «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα» του.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με τους Άραβες βουλευτές να έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν. Πιο μετά, θα επισκεφθεί το Δυτικό Τείχος ή Τείχος των Δακρύων, το ιερότερο σημείο της εβραϊκής θρησκείας στον κόσμο, και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για το Ολοκαύτωμα, Γιαντ Βασέμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή