Φιλιππίνες: Ξανά κίνδυνος για άμεση ηφαιστειακή έκρηξη

Φιλιππίνες: Ξανά κίνδυνος για άμεση ηφαιστειακή έκρηξη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μαγιόν, το πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων, απελευθερώνει στάχτη, λάβα και πυροκλαστικά ηφαιστειογενή υλικά από τις 13 Ιανουαρίου, προκαλώντας την υποχρεωτική μετακίνηση σχεδόν 40.000 κατοίκων της κεντρικής επαρχίας του Άλμπεϊ.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανέβασε τα επίπεδα συναγερμού για το Μαγιόν στο επίπεδο τέσσερα, προειδοποιώντας έτσι για άμεση και επικίνδυνη για τους κατοίκους έκρηξη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το επίπεδο συναγερμού ήταν στο τρία, που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο ημερών, ίσως και εβδομάδων, πριν από μια τόσο καταστροφική έκρηξη.

«Παροτρύνουμε όλους τους ανθρώπους της περιοχής, κάτοικους και τουρίστες, να αποφεύγουν την επικίνδυνη ζώνη, καθώς και τις αεροπορικές γραμμές, να αποφεύγουν να πραγματοποιούν πτήσεις κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ρενάτο Σολίντιουμ. Η επικίνδυνη ζώνη περιμετρικά από το ύψους 2.462 μέτρων ηφαιστείο έχει επεκταθεί σε μια ζώνη ακτίνας 8 χιλιομέτρων.

Ο Σολίντιουμ πρόσθεσε ότι την Κυριακή το βράδυ, το Ινστιτούτο κατέγραψε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, αναβλύζουσα λάβα και μία ηφαιστειακή έκρηξη στην κορυφή του ηφαιστείου. Όλα αυτά προοικονομούν περισσότερες εκρήξεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου και έκρηξης υψηλού κινδύνου για τους κατοίκους της περιοχής.

Το επίπεδο συναγερμού πέντε υποδηλώνει πως η εν λόγω έκρηξη θα συμβεί από στιγμή σε στιγμή.

Η επαρχία του Άλμπεϊ έχει εξαντλήσει όλους τους πόρους που διαθέτει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αναμένει οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση, ώστε να συνδράμει στην περαιτέρω εκκένωση της περιοχής, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλ Φράνσις Μπιτσαρά. Διέταξε τα σχολεία να σταματήσουν τα μαθήματα, εξαιτίας της στάχτης που μεταφέρει ο άνεμος, προϊόν της έκρηξης του ηφαιστείου.

«Σε μερικές περιοχές δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα, ιδίως στους πρόποδες του ηφαιστείου», δήλωσε στο CNN, προσθέτοντας πως πιθανά δυνατά ρεύματα αέρα θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις στάχτες και σε μακρινές πόλεις.

«Ο κόσμος πρέπει να μείνει στα σπίτια του και αν για κάποιο λόγο, σκοπεύει να βγει έξω, θα πρέπει να φοράει μάσκες», προσέθεσε.

Πηγή: Reuters, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή