Τζανακόπουλος: H πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική εξαλλοσύνη οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα

Τζανακόπουλος: H πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική εξαλλοσύνη οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ έκανε αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

«Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες και συνέχισε:

«Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπέυθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και την συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν».

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα. Και είναι πραγματικά κρίμα για τον Κο Μητσοτάκη ο οποίος στις 9 Ιανουαρίου μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί «μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις; Έχει το σθένος ο κος Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματος του; Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο αλλά και την θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007 – 2008 ή θα συνεχίσει την μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή την οποία θέλει να του επιβάλει ο κος Σαμαράς;»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του για το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπανταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο την λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes» και ξεκαθάρισε ότι «από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα. Ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναχωρεί αύριο για το Νταβός θα έχει συνάντηση στις 24/1 με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην οποία αναμένουμε να συντελεστεί πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή