Προσέχουμε για να… έχουμε

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προετοιμαστείτε σωστά πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο για τόπους μακρινούς και εξωτικούς.   

Το ταξίδι σε έναν εξωτικό προορισμό αποτελεί συνήθως πρόκληση για μια ονειρική εμπειρία, προσφέροντας ξεκούραση, χαλάρωση και όμορφες αναμνήσεις. Προϋπόθεση για να απολαύσουμε στο έπακρο την επίσκεψή μας είναι να αντιληφθούμε ότι, επειδή δεν έχουμε γεννηθεί εκεί και δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ίσως το μικροκλίμα της να μας δυσκολέψει μέχρι να προσαρμοστούμε σε αυτό.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη και η διαμονή σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο ή σε ένα πολυτελές resοrt δεν εκμηδενίζει τους κινδύνους από ιώσεις και μικρόβια. Εξάλλου, κανένα κατάλυμα δεν βρίσκεται μέσα σε αποστειρωμένη γυάλα και κανένας ταξιδιώτης, φτάνοντας στον προορισμό του, δεν εγκλωβίζεται μέσα σε πολυτελείς τουριστικές υποδομές.

Προετοιμασία για το ταξίδι

Ένας ταξιδιώτης θα πρέπει τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την αναχώρησή του να συμβουλευτεί τον οικογενειακό γιατρό του ή να επικοινωνήσει με το ΚΕΕΛΠΝΟ ή τα Ιατρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής που προσφέρουν πληροφορίες για τη διαφύλαξη της υγείας των ταξιδιωτών. Θα ενημερωθεί, για παράδειγμα, για  τα απαραίτητα εμβόλια που πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνει πριν από το ταξίδι. Οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει με λεπτομέρεια την υδρόγειο για τις επιδημίες και τις ασθένειες όπου απαιτείται εμβολιασμός. Για παράδειγμα, συστήνονται σχεδόν πάντα τα εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό και το τετραδύναμο για τη μηνιγγίτιδα. Ωστόσο πολλοί ταξιδιώτες απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής την τελευταία στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Εμβόλια που χορηγούνται σε μικρό χρονικό διάστημα –δηλαδή περνά ελάχιστος χρόνος από τη χορήγησή τους έως την πιθανή επαφή με την αντίστοιχη νόσο– δεν προσφέρουν ικανοποιητική ανοσία και επομένως δεν παρέχουν επαρκή προστασία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Προσέχουμε για να… έχουμε-1

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

• Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης πρέπει να ταξιδέψει επειγόντως και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα εμβολιαστικά σχήματα πολλαπλών δόσεων, συστήνονται τα επιταχυνόμενα σχήματα (π.χ. ηπατίτιδα Β, λύσσα), τα οποία όμως παρέχουν μειωμένη προστασία. Για τον λόγο αυτό συστήνεται –για κάποια εμβόλια– μία επιπλέον δόση πριν από το ταξίδι, ακόμη και εάν γίνεται νωρίτερα από την προγραμματισμένη επόμενη αναμνηστική δόση.  

•Οι παρενέργειες κάποιων εμβολίων (π.χ. ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας) μπορεί να μην εμφανιστούν άμεσα, με αποτέλεσμα ο ταξιδιώτης να πρέπει να τα διαχειριστεί στη διάρκεια του ταξιδιού του.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Για την άμεση αντιμετώπιση κάποιου σχετικά συνηθισμένου προβλήματος, ο ταξιδιώτης συνιστάται να έχει μαζί του ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Το μίνι φαρμακείο για έναν εξωτικό προορισμό –πέρα από τα απαραίτητα φάρμακα, στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης πάσχει από χρόνιο νόσημα (καρδιαγγειακά, ΧΑΠ ή διαβήτη), στα οποία θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό του, η δοσολογία και ο τρόπος χρήσης τους (για την περίπτωση που θα πρέπει να χορηγηθεί από άλλο άτομο εκτάκτως)– θα πρέπει να περιέχει:

• Φάρμακα (ανθελονοσιακά, παυσίπονα ή αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά, κατά της ναυτίας).

• Είδη Πρώτων Βοηθειών (γάντια μιας χρήσης, γάζες, ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα, αυτοκόλλητους επιδέσμους, αντισηπτικό, βαμβάκι, ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια, θερμόμετρο, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες, γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα, αντικνησμική ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή ή κρέμα, κολλύριο).

Προσέχουμε για να… έχουμε-2
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

• Άλλα σημαντικά είδη (εντομοαπωθητικά, αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, αντιβακτηριακά μαντιλάκια χεριών και αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη, προφυλακτικά).

Ο φαρμακοποιός σας θα καλύψει εύκολα τη λίστα και χωρίς υψηλό κόστος.

Εγκυμοσύνη & μακρινό ταξίδι

Η πιο ασφαλής περίοδος για το ταξίδι μιας εγκύου είναι μεταξύ της 12ης και της 28ης εβδομάδας της κύησης. Και αυτό γιατί συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από πρωινή ναυτία και εμετούς που μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και αφυδάτωση. Μετά την 28η εβδομάδα, το βάρος της εγκυμονούσας μπορεί να προκαλέσει κούραση. Ειδικά σε τροπικά κλίματα οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως να μην είναι ανεκτές.

Τις τελευταίες 12 εβδομάδες της κύησης αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός. Τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι πολύωρες πτήσεις και διαδρομές με αυτοκίνητο ή λεωφορείο αυξάνουν τον κίνδυνο φλεβοθρόμβωσης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει αναλόγως. Επίσης, από την 36η εβδομάδα της κύησης και μετά, αρκετές αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται εγκύους στις πτήσεις τους. Ενημερωθείτε εγκαίρως για την πολιτική του αερομεταφορέα σας.

Προσοχή σε τρόφιμα και ποτά

 

Η βασική αρχή για τη διατροφή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι: «Βράσε το, μαγείρεψέ το, ξεφλούδισέ το ή ξέχνα το». Φροντίστε να:

• Γευματίζετε σε μέρη (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.) που είναι γνωστό ότι σερβίρουν φαγητό σε ξένους ή σας τα έχουν συστήσει άλλοι ταξιδιώτες ως ασφαλή. Ακόμα πιο ασφαλές είναι να παρασκευάσετε το γεύμα σας μόνος σας, αν και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ούτε ιδιαίτερα πρακτικό.

• Αντιμετωπίστε με ιδιαίτερη προσοχή τα ωμά τρόφιμα (καλό πλύσιμο, κ.λπ.). Όταν μπορείτε, αποφύγετέ τα (π.χ. μη μαγειρεμένα οστρακοειδή).

• Προτιμήστε φρούτα, καρπούς και λαχανικά με παχύ περίβλημα, φλούδα ή κέλυφος και κονσερβοποιημένες τροφές.

Προσέχουμε για να… έχουμε-3
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

• Γενικά ασφαλές είναι το εμφιαλωμένο, σφραγισμένο νερό, τα ανθρακούχα ποτά και τα ζεστά ροφήματα από βρασμένο νερό. Στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες το νερό της βρύσης δεν είναι ασφαλές προς πόση. Ακόμα κι αν οι ντόπιοι το καταναλώνουν, οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο. Και αυτό γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν αναπτύξει ανοσία στους μικροοργανισμούς που πιθανόν ανευρίσκονται στο νερό, ενώ οι ταξιδιώτες δεν είναι άνοσοι και άρα κινδυνεύουν να μολυνθούν.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πληροφορίες Ταξιδιωτικής Ιατρικής: 210 5212.185-186-821-192-195-196

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα με Παρασκευή 8.30-15.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή