Αντίθετος ο ΠΙΣ με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς

Αντίθετος ο ΠΙΣ με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικά κατά της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς, εξετάζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο ΠΙΣ δηλώνει απόλυτα αντίθετος με τους όρους που θέτει ο ΕΟΠΥΥ και κυρίως με την πάγια αντιμισθία και το ωράριο στο οποίο οι οικογενειακοί γιατροί θα δέχονται ασφαλισμένους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο ΕΟΠΥΥ ανήρτησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.800 γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν Τοπικές Μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι γιατροί αυτοί θα έχουν την ευθύνη 2.250 ενηλίκων ή 1.500 παιδιών έκαστος, θα δηλώνουν συγκεκριμένο ωράριο στο ιατρείο τους για να εξετάζουν, με ελάχιστο τετράωρο εργασίας σε ημερήσια βάση, και θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία, με βάση τον πληθυσμό που παρακολουθούν, η οποία για το πρώτο τρίμηνο θα είναι 1.623 ευρώ. Στο μέλλον θα υπολογίζονται και ηλικιακοί συντελεστές των εγγεγραμμένων σε κάθε γιατρό πολιτών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θεωρεί «απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία» την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Και εξηγεί, «πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδο στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών γιατρών για τους ασφαλισμένους δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Ο ΠΙΣ καλεί τον ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναστείλει την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία, όπως υποστηρίζει, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και τονίζει «ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της υγείας τους είναι ορατός. Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των νοσοκομείων θα είναι μεγάλο. Η απόσυρση της πρόσκλησης είναι η μόνη λύση και ο σχεδιασμός μίας άλλης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία είναι αναγκαία», καταλήγει ο ΠΙΣ.

Στο θέμα του ηλικιακού ορίου των 65 ετών που θέτει ο ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς που πρόκειται να συμβληθούν με τον Οργανισμό, «στέκεται» ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που επίσης αντιδρά στην αμοιβή με αντιμισθία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή