Δύο Σύνοδοι Κορυφής για Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας

Δύο Σύνοδοι Κορυφής για Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Σύνοδοι Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ και αφορούν η μία «την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και η δεύτερη «τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με επίκεντρο το μεταναστευτικό», είναι δηλωτικές των προτεραιοτήτων που θα προωθήσει το τρέχον εξάμηνο η γειτονική χώρα.

«Η προώθηση της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, είναι κάτι που θέλει η ΕΕ, και εμείς θέλουμε να είμαστε μία βαλκανική Προεδρία» τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής Προεδρίας, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Βεσελίν Ιβάνοβ.

Στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι αφιερωμένη η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μάιου στη Σόφια.

Η Βουλγαρία, πάντως, δεν προτίθεται να μεσολαβήσει στην εξεύρεση λύσης για την ονομασία της πΓΔΜ, όπως ανέφερε ο πρέσβης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα-πΓΔΜ, επιδιώκουν να βρουν λύση… άκουσα από τους δύο πρωθυπουργούς ότι κινούνται προς την εξεύρεση λύσης και αυτό είναι πολύ σπουδαίο για την ασφάλεια της περιοχής. Η Βουλγαρία θέλει να συμβάλει όσο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «μεγάλης Αλβανίας», με φόντο την πρόσφατη δολοφονία Σέρβου πολίτη στο Κόσοβο, απάντησε ότι «στον 21ο αιώνα αυτά έχουν τελειώσει».

Σχολιάζοντας, δε, το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε: «Δεν ανησυχούμε, στις δημοκρατικές κοινωνίες οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν».

Με πρωτοβουλία της βουλγαρικής Προεδρίας, προγραμματίζεται, επίσης, Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ – Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι – με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων των δύο μερών.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και να υπολογίζουμε στην Τουρκία» επισήμανε ο Βούλγαρος πρέσβης και υπενθύμισε την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, πριν δύο ημέρες στη Σόφια, όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα.

Προτεραιότητες αποτελούν, επίσης, η προώθηση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και το μέλλον της Ευρώπης -με έμφαση στους νέους- καθώς και η ασφάλεια.

Η λέξη-κλειδί για την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ είναι η «συνδεσιμότητα» και αυτή προωθείται με απτά πρότζεκτς στις δικτυακές υποδομές της ενέργειας, των μεταφορών, της ψηφιακής οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοβ.

Ο Βούλγαρος πρέσβης στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην πρόθεση της Προεδρίας να κινηθεί για τη σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής, για την οποία ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο με το Βελιγράδι και τα Σκόπια.

Ο κ. Ιβάνοβ συνέδεσε την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, αλλά και με το μέλλον των νέων, λέγοντας ότι πρέπει να εκπαιδευτούν στην ψηφιακή τεχνολογία και να συνδεθεί η εκπαίδευση με την αγορά.

Τόνισε, δε, τον ρόλο που μπορεί να παίξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. «Στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βάλουμε μπροστά τους νέους, την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους» σημείωσε.

Κλειδί για την προώθηση όλων των προτεραιοτήτων είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «η ενότητα και η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων» μεταξύ των επιμέρους προτεραιοτήτων των κρατών-μελών.

Ο κ. Ιβάνοβ επανέλαβε πολλές φορές ως ενδεικτικό του πνεύματος που θα ακολουθήσει η Προεδρία της χώρας του, το επίσημο σύνθημα που έχει υιοθετήσει: «Ενωμένοι είμαστε δυνατοί».

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκτελούσα χρέη επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη επισήμανε ως σημεία αναφοράς για το μέλλον της ΕΕ τη Λευκή Βίβλο και την ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης για όλα τα μέλη. Κατά την αποτίμηση της απελθούσας εσθονικής Προεδρίας όλοι τόνισαν τη συμβολή της στην ψηφιακή ενοποίηση της ΕΕ.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχές και τις προτεραιότητες της ΕΕ, όπως έχουν διατυπωθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή