Τουρκία σε ΗΠΑ: «Ναι» σε συνεργασία αν σταματήσετε να στηρίζετε τους Κούρδους

Τουρκία σε ΗΠΑ: «Ναι» σε συνεργασία αν σταματήσετε να στηρίζετε τους Κούρδους

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αν επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ σε δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει περιορισμούς στην στρατιωτική επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής που στηρίζεται από τις ΗΠΑ στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Οι δηλώσεις του Bozdag έρχονται ως απάντηση στην παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συνεργασία με την Τουρκία ώστε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας στη Βορειοδυτική Συρία και να καλυφθούν οι νόμιμες ανάγκες ασφαλείας της Τουρκίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον και συμπλήρωσε: «Αφήστε μας να δούμε μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε την ζώνη ασφαλείας που μπορεί να χρειάζεστε». «Είμαστε σε συζητήσεις με Τούρκους και με κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή ώστε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Ζητάμε από την Τουρκία να περιορίσει τις στρατιωτικές της δράσεις αλλά και την ρητορική που υιοθετεί, να διασφαλίσει την συνέχιση επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποφύγει να πληγεί άμαχος πληθυσμός», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς το βράδυ της Δευτέρας.

Από την πλευρά του ο Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ακόμη ότι η επιχείρηση κατά του Αφρίν συνεχίζεται «με επιτυχία» και όπως «είχε σχεδιαστεί», ενώ κάλεσε για την διεθνή στήριξη της στρατιωτικής καμπάνιας, υπογραμμίζοντας ότι κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέχρι στιγμής. O Μποζντάγ δήλωσε επίσης ότι πριν εξαπολύσει την επιχείρηση η Αγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα λάβει στρατιωτική δράση και ότι στόχος της ήταν η εκκαθάριση της περιοχής από τους τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην επιχείρηση που πραγματοποιεί κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στο Αφρίν, τονίζοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση διεξάγεται με σύμφωνη γνώμη της Μόσχας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μποζντάγ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» θα περιορισθεί μόνο στο Αφρίν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή