Μοσκοβισί: Μόνο με e-πλειστηριασμούς η 2η υποδόση

Μοσκοβισί: Μόνο με e-πλειστηριασμούς η 2η υποδόση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι οι εναπομείνασες εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, που μίλησε για μία «καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι είναι καλή μέρα «όχι μόνο γιατί η Ελλάδα αναμένεται να βγει το καλοκαίρι από το πρόγραμμα, αλλά γιατί θα είναι πάλι μια «κανονική» χώρα στην Ευρωζώνη».

Ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα και ότι τη σημαντική πρόοδο που έγινε, την αναγνωρίζουν ακόμα και όσοι ήταν σκεπτικιστές το προηγούμενο διάστημα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και περιέγραψε ως «τεράστια» την πρόοδο που έχει γίνει «χάρη στην εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».

Ενθάρρυνε δε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε την έναρξη της τεχνικής συζήτηση για τον «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. «Ηταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» επανέλαβε, τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά και ότι «βγαίνει καλά».

Πέρα από τα καλά λόγια, ο κ. Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος ότι η  παγίωση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους ενός δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. 

Πρόσθεσε, δε, ότι  δεν υπάρχει «καμία διστακτικότητα» και ότι επί της ουσίας οι  θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.

Σεντένο: Ικανοποιητική συνεργασία

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, ενώχαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητική την συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές. Από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ένα δισ, ευρώ.

Ντομπρόφσκις: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντερ Ντομπρόφσκις σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την καλή δουλειά που έγινε. Αναμένω αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο για να ολοκληρώσει όλα τα μέτρα  σχετικά με την 3η αξιολόγηση, μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή