Ο Φρ. Φράγκος και τα σενάρια περί δημιουργίας νέου «αμιγώς δεξιού» φορέα

Ο Φρ. Φράγκος και τα σενάρια περί δημιουργίας νέου «αμιγώς δεξιού» φορέα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ κ. Φρ. Φράγκου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στην ομάδα των κεντρικών ομιλητών, πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος, «αμιγώς δεξιού», με όχημα τη διαμάχη με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

Παρά το γεγονός πως η Ν.Δ. όλο το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει τη στάση της στο μείζον αυτό εθνικό θέμα «κόβοντας» τις πιθανές διαρροές εκ δεξιών της, πολλοί είδαν στη μεγάλη συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα ένα ευνοϊκό momentum για να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο κ. Φράγκος άλλωστε, εμπνευστής της τάφρου στον Εβρο και της κήρυξης της ΑΟΖ, έχει στο παρελθόν δεχθεί προτάσεις για να πολιτευτεί από τη Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά, ενώ το όνομά του είχε πέσει στο τραπέζι για την ηγεσία νέου φορέα από τις δυνάμεις της λεγόμενης «εξωκοινοβουλευτικής δεξιάς», δηλαδή μικρών δεξιών κομμάτων που δεν είναι στη Βουλή.

Τα σημερινά δεδομένα έχουν ως εξής: O ίδιος ο επίτιμος Α/ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή, χρησιμοποίησε σκληρή ρητορική και δεν δίστασε να επιτεθεί στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τη φράση «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κουνά το δάχτυλο και να μας επιβάλλει ό,τι θέλει». Η ρητορική του κλιμακώθηκε ζητώντας ακόμη και δημοψήφισμα. «Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση καθαρό δημοψήφισμα, δηλαδή να αποτραπεί να υφίσταται η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και το ερώτημα να είναι μονολεκτικό: Ναι ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο θα μπορούσε κάποιος να «διαβάσει» πρόθεση περί δημιουργίας νέου φορέα. «Θα μας βρουν μπροστά τους με ό,τι σημαίνει αυτό», σημείωσε, συμπληρώνοντας «μέσα στα πλαίσια και στους κανόνες του Συντάγματος και της πραγματικής Δημοκρατίας».

Στον απόηχο της συγκέντρωσης και των σεναρίων που εξυφαίνονται ο κ. Φράγκος, μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και του νέου φορέα. Ερωτηθείς για το θέμα απάντησε πως δεν έχει μεν διάθεση να καπηλευτεί το ζήτημα, αλλά αν δεχθεί πρόταση για να ηγηθεί κόμματος θα σφυγμομετρήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Φράγκος τις ημέρες που προηγήθηκαν του συλλαλητηρίου αρνούνταν σε συνομιλητές του τα περί δημιουργίας νέου φορέα, εκφράζοντας μόνο την αντίθεσή του στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Το γεγονός πως αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά καταδεικνύει πως το συλλαλητήριο αναγιγνώσκεται από κάποιους και ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή