DW: Tι αναμένουμε από το Νταβός;

DW: Tι αναμένουμε από το Νταβός;

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν αύριο στο Νταβός της Ελβετίας οι εργασίες του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τα πολιτικά θέματα κερδίζουν έδαφος και ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ένα κοινό μέλλον σε έναν διαιρεμένο κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντρι, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό τους ως Ινδουιστή – εθνικιστή. Η επιφανής οικονομική διοργάνωση θα κλείσει με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχο του προστατευτισμού και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική».

Για τον Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή και πρόεδρο της διεθνούς διοργάνωσης, η παρουσία των δυο πολιτικών δεν εμπεριέχει καμία αντίφαση. Αντίθετα, συνάδει με τις αξίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Κλάους Σβαμπ θεωρεί ότι το Νταβός είναι ο ιδανικός τόπος για να έρθουν κοντά άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις και να συνδιαλλαχθούν. «Εδώ συζητάμε για το εμπόριο, το περιβάλλον, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το φορολογικό σύστημα και θέματα ανταγωνισμού και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ» δηλώνει ο Κλάους Σβαμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συνοδεύεται από 8 εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Λεπτομέρειες για το κόστος του ταξιδιού δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο μια ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι θα κοστίσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την Αφρική θα συμμετάσχουν δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τη Μέση Ανατολή εννέα και από τη Λατινική Αμερική έξι. Ακόμη στο Νταβός θα μεταβούν οι επικεφαλής 40 διεθνών οργανισμών όπως των ΗΕ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Greenpeace και της Oxfam.

Εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, για πρώτη φορά στο Νταβός θα υπάρξουν και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών όπου θα συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα» όπως το συριακό, το θέμα της Κορέας, η κατάσταση σε Εγγύς Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται παραδοσιακά ένας χώρος στον οποίο συναντάται η παγκόσμια οικονομική ελίτ ωστόσο προσφέρεται ώστε να συζητηθούν και άλλα θέματα όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία, η κατανομή του πλούτου. Ανάμεσα στους 3.000 συμμετέχοντες είναι και πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών και δώδεκα νομπελίστες.

Η συνάντηση στο Νταβός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες διεθνείς συνόδους κορυφής. Δεν εκδίδονται ανακοινωθέντα τα οποία απαιτούν προηγούμενες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή