Απεργία κήρυξαν οι δεσμοφύλακες σε όλη τη Γαλλία

Απεργία κήρυξαν οι δεσμοφύλακες σε όλη τη Γαλλία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δεσμοφύλακες στη Γαλλία ξεκίνησαν χθες απεργία σε όλη τη χώρα, σε μια αναμέτρηση με την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις ελλείψεις προσωπικού και τη βία που, όπως υποστηρίζουν, γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Η απεργία, που ξεκίνησε με πικετοφορίες πριν από την αυγή, αποτελεί κλιμάκωση των διαμαρτυριών μετά την απόρριψη το Σαββατοκύριακο από τα συνδικάτα μιας κυβερνητικής πρότασης για την πρόσληψη άλλων 100 δεσμοφυλάκων φέτος και επιπλέον 1.000 μέχρι το τέλος της θητείας του Μακρόν το 2022.

Οι δεσμοφύλακες έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και ξύλινα καδρόνια έξω από τις πύλες πολλών φυλακών πριν από τις συνομιλίες που ανακοίνωσε εσπευσμένα η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ. «Δεν θα γίνουμε βορά κανονιών. Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε βήμα», είπε ο Γιοάν Καράρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συνδικάτου Force Ouvriere (FO), στο CNews. Το συνδικάτο του διεκδικεί υψηλότερους μισθούς και άμεση πρόσληψη 2.400 υπαλλήλων.

Ο Μακρόν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να επιλύσει την αναταραχή μεταξύ του προσωπικού των φυλακών έπειτα από πολλές επιθέσεις κρατουμένων εναντίον δεσμοφυλάκων σε διάφορες φυλακές την περασμένη εβδομάδα.

Συγκρούσεις

Την Παρασκευή, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων συγκρούστηκαν με δεσμοφύλακες που πραγματοποιούσαν πικετοφορία έξω από τη φυλακή Φλερί Μερογκί, όπου ξέσπασαν οι πρώτες διαμαρτυρίες μετά την επίθεση με ψαλίδι ενός ισλαμιστή μαχητή που κρατείται για τον θάνατο 21 ανθρώπων στην Τυνησία το 2000 εναντίον δεσμοφυλάκων, τους οποίους τραυμάτισε στο κεφάλι και στον κορμό, στη βόρεια Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση πρότεινε επίσης τον διαχωρισμό των πιο βίαιων κρατουμένων από τους υπολοίπους σε σύνολο 70.000 κρατουμένων, που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός εγκλείστων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί ευρύτερο σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την αναληφθείσα δέσμευση για την κατασκευή νέων κελιών.

Ο αριθμός των κρατουμένων στη Γαλλία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1970 και οι δεσμοφύλακες παραπονούνται όλο και περισσότερο ότι δεν έχουν ούτε το προσωπικό ούτε τον εξοπλισμό και την υποστήριξη για να αντιμετωπίζουν βίαιους κρατουμένους, κυρίως καταδικασθέντες ισλαμιστές και μικροεγκληματίες που ριζοσπαστικοποιούνται στη φυλακή.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Γιοάν Καράρ, ο οποίος εργάζεται ως δεσμοφύλακας για 13 χρόνια στη φυλακή Φρενς στα περίχωρα του Παρισιού, δήλωσε πως οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού ασφαλείας έχουν φθάσει έως και τις 4.000 τον χρόνο.

«Δεν μπορείς να έχεις έναν φρουρό για 100 ή 150 κρατουμένους και να του δίνεις μόνο μία σφυρίχτρα», δήλωσε ο Καράρ, ο οποίος ζήτησε οι φρουροί να φέρουν τέιζερ, όπλα ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή