Ρήτρα μείωσης αφορολόγητου ορίου ένα έτος νωρίτερα

Ρήτρα μείωσης αφορολόγητου ορίου ένα έτος νωρίτερα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί ότι θα ισχύσουν το 2020. Αυτό θα γίνει αν από κοινού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρήσουν τον Μάιο του 2018 ότι ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 δεν θα είναι εφικτός. Τότε, η μείωση του αφορολογήτου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019, αντί για το το 2020, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Βασιζόμενοι σε μια αξιολόγηση και συμφωνία από όλους τους θεσμούς και ύστερα από συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, οι Αρχές θα εγκρίνουν τον Μάιο του 2018 την αναγκαία υιοθέτηση νομοθεσίας για την εφαρμογή του επεκτατικού πακέτου μέτρου ξεκινώντας το 2019», λέει επίσης η έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στην πρόοδο όλων των προαπαιτουμένων και των βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα (και τα 110) πολύ πριν από το επόμενο Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου.

Αλλα 88 προαπαιτούμενα, εξάλλου, καταγράφονται για την 4η και τελευταία αξιολόγηση, με ορίζοντα το τέλος Ιουνίου του 2018.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2017 και όχι στο 2,1% όπως ήταν οι αρχικές προβλέψεις και ο λόγος εντοπίζεται στο ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν λιγότερο ανθεκτική απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε επίπτωση στις επενδύσεις. Οσον αφορά την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν να είναι περίπου 0,5 μονάδες πάνω από το 1,75% του ΑΕΠ που προβλεπόταν αρχικά. Ο λόγος για την υψηλότερη επίδοση, μεταξύ άλλων, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μειωμένες δαπάνες για συντάξεις έναντι των μηνιαίων στόχων του 2017».

Γι’ αυτό και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εφαρμόσουν «στοχευμένη κοινωνική πολιτική», απορροφώντας τα 720 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε κοινωνικές πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν, να εκκαθαρίσουν την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας στη ΔΕΗ για τα έτη 2012 έως 2016 ύψους 360 εκατ. ευρώ και να προχωρήσουν σε επιστροφές σε συνταξιούχους, λόγω λανθασμένης παρακράτησης υψηλότερων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης κατά τα προηγούμενα έτη, ύψους 315 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται σαφής αναφορά για τη σημασία τους στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας, αλλά και για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σημειώνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε μερικούς τομείς (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.λπ.) αλλά και ότι «έχουν υπάρξει καθυστερήσεις τους προηγούμενους μήνες στην εφαρμογή των άλλων τομέων των ιδιωτικοποιήσεων», όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή