Κίνα και Τραμπ προβληματίζουν την ελίτ στο Νταβός

Κίνα και Τραμπ προβληματίζουν την ελίτ στο Νταβός

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παγκόσμια οικονομική, πολιτική και επιχειρηματική ελίτ άρχισε να συγκεντρώνεται από χθες στο Νταβός της Ελβετίας, για το καθιερωμένο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Μέχρι στιγμής, η εικόνα της διεθνούς οικονομίας εμπνέει αισιοδοξία, χωρίς να λείπουν παράγοντες προβληματισμού, όπως είναι το παγκόσμιο χρέος. Η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας, οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη είναι ευοίωνες και οι επενδυτές δείχνουν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μετοχές.

Πέραν αυτού, δύο θέματα απασχολούν τον διεθνή Τύπο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Νταβός. Ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρωτοφανής ποσότητα χιονιού που πέφτει τις τελευταίες ημέρες στη μικρή ελβετική πόλη, που φιλοξενεί τα τελευταία 18 χρόνια την εν λόγω διοργάνωση. Πολλοί ανταποκριτές διεθνών μέσων μαζικής επικοινωνίας στο Νταβός υπενθυμίζουν ότι συχνά οι συμμετέχοντες στο φόρουμ διαμαρτύρονται για το δριμύ ψύχος και το επικαλούνται για να μην εμφανιστούν στην επόμενη διοργάνωση. Συνήθως, όμως, κάνουν το αντίθετο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή, δηλαδή σχεδόν στο τέλος της διοργάνωσης, προκαλεί αναστάτωση προτού καν μεταβεί στην ελβετική πόλη. Δεν είναι τυχαίο. Ο Αμερικανός ηγέτης εκπροσωπεί τα αντίθετα από όσα πρεσβεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Θέτει πρώτα την Αμερική, την οποία θέλει να κάνει μεγάλη και πάλι, τασσόμενος κατά της παγκοσμιοποίησης. Ο κύριος άξονας της φετινής εκδήλωσης είναι το πώς «θα οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση παραγόντων του φόρουμ: «Πολλοί πιστεύουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάλυψε τώρα τον οικονομικό εθνικισμό. Ωστόσο, ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, έκανε τη χώρα του μεγάλη και πάλι από το 2014 με τις μεταρρυθμίσεις του». Εκτιμάται ότι η ομιλία Τραμπ στο Νταβός θα έχει δύο αποδέκτες. Αφενός θα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει επενδύσεις στις ΗΠΑ και να επωφεληθεί από τις νέες φορολογικές του πολιτικές, αφετέρου θα ζητήσει δικαιότερες και αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συναλλαγές.

Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί θεωρητικούς, οικονομολόγους και συμμετέχοντες στο φόρουμ είναι η Κίνα. Ο Κένεθ Ρογκόφ του Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι «πλέον η βαριά σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης διαλύεται και η οικονομία παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις». Η Κίνα ειδικά εξέπληξε τους πάντες το 2017 με τον ρυθμό ανάπτυξής της, αλλά αρχίζει να δείχνει κάποια σημάδια κόπωσης. Οι παρεμβάσεις του Πεκίνου για να περιοριστεί ο κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβράδυνε την αύξηση των πιστώσεων. Εντούτοις, το συνολικό της χρέος είναι πραγματικά επαχθές, φθάνοντας το 264% του ΑΕΠ για την περυσινή χρονιά. Συν τοις άλλοις, το οξύ πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνον την Κίνα. Το χρέος όλων των χωρών εκτινάχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 στα 233 τρισ. δολάρια, ήταν αυξημένο, δηλαδή, κατά 16 τρισ. δολάρια από το 2016, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. «Εκτιμώ ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν, εφόσον οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν την πολιτική χαμηλών επιτοκίων», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Τιμ Ανταμς, ένας από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή