Στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό αποφάσισαν οι διοργανωτές

Στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό αποφάσισαν οι διοργανωτές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Σύνταγμα τελικά αντί για τον Πειραιά, όπως είχαν υπάρξει αρχικές σκέψεις, μεταφέρεται το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Αν και οι διοργανωτές είχαν διαρρεύσει ότι θα επέλεγαν τον Πειραιά με την αιτιολογία ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα στην πρωτεύουσα τελικά δείχνουν να καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στελέχη της διοργάνωσης είχαν αναφέρει στην «Κ» ότι ο λόγος που αρχικά είχε επιλεγεί η περιοχή του Πειραιά ήταν ο κίνδυνος επεισοδίων από αντιεξουσιαστές και «μπαχαλάκηδες» δεδομένου ότι το Σύνταγμα γειτνιάζει με τα Εξάρχεια.

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στην πόλη τα τελευταία χρόνια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Απέχει βεβαίως πολύ από το να μπορεί να συγκριθεί με τα συλλαλητήρια του 1992 για το ίδιο ζήτημα. Ωστόσο, η εικόνα ήταν εντυπωσιακή και προκάλεσε ήδη πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους στους σχεδιασμούς τους γύρω από τη διαπραγμάτευση το μήνυμα που εξέπεμψαν ο όγκος και, κυρίως, ο παλμός των διαδηλωτών, οι οποίοι συνέρρευσαν σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα.

Αν και διοργανωτής εμφανιζόταν ένας περιθωριακός σύλλογος, ονόματι «Θερμαϊκός», πολλοί ήταν εκείνοι που εργάστηκαν για την επιτυχία της, κυρίως για την αφύπνιση και οργανωμένη μεταφορά του κόσμου, με τις κατά τόπους μητροπόλεις να δρουν «αθόρυβα», προτρέποντας τους πιστούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ενεργό εμπλοκή στην κινητοποίηση είχαν και αρκετοί δήμοι της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και διάφορα πολιτιστικά σωματεία και σύλλογοι αποστράτων, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία μοναχών, ανδρών και γυναικών, καθώς και ιερωμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή