Ο «χάρτης» του… 1985, οδηγός για τις νέες αντικειμενικές

Ο «χάρτης» του… 1985, οδηγός για τις νέες αντικειμενικές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χάραξη ζωνών που υφίστανται από το 1985, δηλαδή πριν από 33 χρόνια –με ό,τι αυτό συνεπάγεται– αναμένεται να καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης και να πραγματοποιήσουν τις εισηγήσεις τους οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που «έτρεξε» το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της συνεχιζόμενης προχειρότητας και της παντελούς έλλειψης κατανόησης του αντικειμένου από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο ζήτημα (όπως καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς με συμμετοχή και στις σχετικές επιτροπές καθορισμού των νέων αντικειμενικών).

Ενώ όλοι γνώριζαν ήδη από τα μέσα του 2016 ότι το 2018 θα έπρεπε να έχουν οριστικοποιηθεί οι νέες τιμές ζώνης και συνολικά να υπάρξει πλήρης αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, εντέλει, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός, ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις. Ετσι, φτάσαμε σήμερα να καλούνται οι εκτιμητές να εισηγηθούν νέες τιμές ζώνης σε διάστημα μόλις 20 ημερών, με μια διαδικασία-εξπρές που αποφασίστηκε τις τελευταίες ημέρες του 2017, όταν κατέστη πλέον σαφές ότι δεν υπήρχε άλλο χρονικό περιθώριο.

Σε σχετική ανάλυσή του, ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions, η οποία είναι μεταξύ των εκτιμητικών εταιρειών που συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία, επισημαίνει ότι «η όλη διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και πολύ πιεσμένη χρονικά και οικονομικά. Οσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον ουσιαστικά κάνουν ευγενική προσφορά στην πολιτεία, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος». Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, οι δυσκολίες εντοπίζονται στον ασφυκτικά πιεσμένο χρόνο που δίνεται στους εκτιμητές, στο ενδεχόμενο να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον για κάποιες περιοχές, στη μεγάλη διασπορά των τιμών, διότι άλλοι πωλούν υπό πίεση και άλλοι όχι, και στην απουσία σημαντικού αριθμού μεταβιβάσεων ακινήτων, ενώ σε κάποιες περιοχές μάλιστα δεν έχουν γίνει καθόλου πράξεις. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η έλλειψη συναλλαγών νεόδμητων ακινήτων, επί των οποίων άλλωστε καλούνται να υπολογιστούν οι νέες τιμές ζώνης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζώνες πρέπει να αλλάξουν, διότι από το 1985 έως τώρα έχει πλήρως διαφοροποιηθεί η εικόνα πολλών περιοχών των πόλεων. Οι συντελεστές εμπορικότητας πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς οι παλιές εμπορικότητες δεν έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, όπου υπάρχει απαξίωση καταστημάτων, ενώ μένουν στα αζήτητα καταστήματα σε δευτερεύοντες άξονες. Οι συντελεστές παλαιότητας πρέπει να επεκταθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (πέραν των 25 ετών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή