Το 10% της Fraport Greece πούλησε ο όμιλος Κοπελούζου

Το 10% της Fraport Greece πούλησε ο όμιλος Κοπελούζου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επενδυτικό κεφάλαιο The Marguerite Fund, στο οποίο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ως επενδυτής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πέρασε το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το πακέτο μετοχών περιήλθε έναντι μη κοινοποιηθέντος ποσού στην κατοχή του Marguerite από το ποσοστό που κατέχει στη Fraport Greece η Slentel, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.

Μέχρι την είσοδο του Marguerite, η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της παραχωρησιούχου των ελληνικών αεροδρομίων ήταν μοιρασμένο κατά 73,4% στη γερμανική Fraport AG και κατά 26,6% στη Slentel. Η τελευταία τώρα περιορίζει τη συμμετοχή της στο 16,6%. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2017.

Το The Marguerite Fund, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ελέγχει δύο επιμέρους ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ το καθένα, και μία διαχειρίστρια επενδυτική εταιρεία. Συστάθηκε το 2010, με σκοπό να υποστηρίξει το ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τοποθετείται ως επί το πλείστον σε έργα υποδομών, μεταφορών ενέργειας και τεχνολογίας πληροφορικής. Μεταξύ των οργανισμών που έχουν επενδύσει κεφάλαια στο The Marguerite Fund, πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που συμμετέχει με 200 εκατ. ευρώ, και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, περιλαμβάνονται και κάποια σημαντικά ευρωπαϊκά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το γαλλικό Caisse des dépôts et Consignations, το ιταλικό Cassa Depositi e Prestiti, το ισπανικό Instituto de Crédito Oficial, και τα εκ της Πολωνίας PKO Bank Polski SA και Bank Gospodarstwa Krajowego.

Συμμετοχές

Μεταξύ των συμμετοχών του fund περιλαμβάνονται παραχωρήσεις οδικών αξόνων στην Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία, αιολικά πάρκα στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Πολωνία, δίκτυα οπτικών ινών στη Γαλλία, διαχειριστής αγωγών φυσικού αερίου στη Λετονία και άλλες.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του fund, ο διευθύνων σύμβουλός του Νίκολας Μερίγκο σημειώνει για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας πως «μετά την αρχική μας επένδυση στα αεροδρόμια το 2013, με το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας αυτήν την επένδυση-ορόσημο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Fraport, τον όμιλο Κοπελούζου και τους άλλους εμπλεκομένους για την ανάπτυξη του Fraport Greece».

Το εφάπαξ τίμημα που κατέβαλε η Fraport Greece για την εξασφάλιση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχεται στο 1,23 δισ. ευρώ, ενώ περαιτέρω δανειακές υποχρεώσεις έχει αναλάβει για τη χρηματοδότηση του δεσμευτικού επενδυτικού πλάνου της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή