Βαρουφάκης: Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Εμανουέλ Μακρόν

Βαρουφάκης: Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Εμανουέλ Μακρόν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευσή του για τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει σε συνέντευξή του στο Nouvel Observateur ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Οπως λέει χαρακτηριστικά, αν και ο ίδιος είχε μια καλή προσωπική σχέση μαζί του και τον εκτιμούσε πολύ το 2015 όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, πλέον δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, εξηγώντας μάλιστα και τους λόγους.

«Διαφωνούσα μαζί του στο θέμα της λιτότητας και της αγοράς εργασίας αλλά περίμενα από εκείνον δύο πράγματα: ένα όραμα για την Ευρώπη που να έχει συνοχή και που να βγάζει νόημα και ότι θα αγωνιζόταν για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες υποχωρήσεις από το Βερολίνο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «ήλπιζε πως θα ήταν φιλελεύθερος σε ό,τι αφορά τα θέματα των πολιτικών ελευθεριών, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Απογοητεύομαι γιατί κάνει λάθος σε δύο θέματα. Οι προτάσεις του για την Ευρώπη δεν είναι ισχυρές. Προτείνει έναν φεντεραλισμό ελαφριάς μορφής. Εχει ένα σταδιακό όραμα και πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει κάνοντας μικρά βήματα. Το σέβομαι αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος. Για να πετύχει αυτές τις μικρές παραχωρήσεις θα χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για καταστροφή δεδομένου ότι οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα και αυξάνονται οι περιστασιακές θέσεις εργασίες.

«Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα σώζεται, ότι είναι καλύτερα. Η πραγματικότητα όμως είναι χειρότερη και χειρότερη. Η Ευρώπη γιορτάζει τα αποτελέσματα των σχεδίων της, αλλά οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Πρέπει να λυπούμαστε, όχι να το γιορτάζουμε. Στην Ελλάδα, οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μειώνονται και η επισφαλής εργασία αυξάνεται. Εάν εργάζεται κανείς τρεις ώρες την εβδομάδα, λέει ότι εργάζεται. Πρόκειται για καταστροφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή