Συρία: Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων στο Αφρίν – «Γενική επιστράτευση» κηρύσσουν οι Κούρδοι

Συρία: Τέταρτη ημέρα συγκρούσεων στο Αφρίν – «Γενική επιστράτευση» κηρύσσουν οι Κούρδοι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Άγκυρα, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Αφρίν είναι ένα από τα τρία αυτόνομα καντόνια που έχουν δημιουργήσει οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.

«Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, τονίζοντας ωστόσο ότι παρότι «οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες». «Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των YPG, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τουρκικό βομβαρδισμό εναντίον της πόλης Ρας αλ Άιν, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά από την Αφρίν. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για αμάχους ή ενόπλους. Επίσης, η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας κάλεσε σήμερα σε μαζική επιστράτευση προς υπεράσπιση της Αφρίν από την επίθεση της Τουρκίας, ζητώντας από τους αμάχους «να πάρουν τα όπλα». «Κηρύσσουμε γενική επιστράτευση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της κουρδικής διοίκησης του καντονιού Τζαζιρέ.

«Είναι μια πρόσκληση προς όλους τους Κούρδους της Συρίας να πάρουν τα όπλα», διευκρίνισε ο υπεύθυνος Τύπου των YPG για την Αφρίν, Ρεζάν Εντό, τονίζοντας ότι όλα τα κέντρα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή, «είναι έτοιμα να υποδεχθούν όλους αυτούς που θέλουν να υπερασπιστούν την Αφρίν και να τους παράσχουν όπλα».

Στο μεταξύ, οι Σύροι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μάχονται στο πλευρό της Άγκυρας εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των ανταρτών.

Από το Σάββατο 26 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, όπως και 25 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου, το οποίο επίσης αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Επιπλέον, η μη κυβερνητική οργάνωση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επεσήμανε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμποδίζουν τους εκτοπισμένους να διασχίσουν κυβερνητικά περάσματα για να φτάσουν σε περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους στην περιφέρεια της πόλης Καμιτσλί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Η πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια άλλη περιοχή που ελέγχεται επίσης από τους Κούρδους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή