Νέος πρόεδρος της Λιβερίας, ο πρώην ποδοσφαιριστής Τζορτζ Γουεά

Νέος πρόεδρος της Λιβερίας, ο πρώην ποδοσφαιριστής Τζορτζ Γουεά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα, ο άλλοτε αστέρας του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά, ο οποίος μεσουρανούσε στα γήπεδα τη δεκαετία του 1990, ορκίστηκε πρόεδρος της Λιβερίας, στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας που έγινε στη χώρα εδώ και 70 χρόνια.

Ο Γουεά, θρυλικός ποδοσφαιριστής, αναλαμβάνει μετά από την πρώτη γυναίκα πρόεδρο σε ολόκληρη την Αφρική, την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. Πολίτες της Λιβερίας όλων των ηλικιών, σχημάτισαν ουρές έξω από το στάδιο «Σάμιουελ Κάνιον Ντόε», το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, Μονρόβια, ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του.

«Έχω περάσει όλη μου τη ζωή σε στάδια, αλλά ποτέ ξανά δεν ένιωσα όπως σήμερα», δήλωσε ο Γουεά στον εναρκτήριο λόγο του.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου, ο 51χρονος Γουεά πήρε πάνω από το 60% των ψήφων και κέρδισε τον έτερο υποψήφιο Τζοζέφ Μποακάι, ο οποίος υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος της Σίρλιφ.

Στη σύντομη σε διάρκεια τελετή παρευρέθηκαν πολιτικοί αρχηγοί από όλα τα κράτη της Αφρικής, αλλά και αξιωματούχοι από τη Σενεγάλη, το Μαλί, την Γκάνα και τη Νιγηρία.

Επιπλέον, την τελετή παρακολούθησε ένας ακόμα ζωντανός θρύλος του ποδοσφαίρου, ο άλλοτε αστέρας της Τσέλσι, Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Τον Οκτώβριο, ο Γουεά κέρδισε τον πρώτο γύρο με ποσοστό 38,4%, ενώ ο Μποακάι έλαβε 28,8%, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εκλογών της χώρας.

Από τη στιγμή που κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων, προγραμματίστηκε δεύτερος εκλογικός γύρος, ο οποίος και αρχικά ορίστηκε για τις 7 Νοεμβρίου.

Όμως, οι ισχυρισμοί από το κόμμα του Μποακάι για «τρομερές παρατυπίες», απάτη και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, αμαύρωσαν τη διαδικασία και τελικά ο δεύτερος εκλογικός γύρος αναβλήθηκε μετά από αίτημα ενός τρίτου, μικρότερου πολιτικού κόμματος.

Οι ισχυρισμοί τελικά απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι και ο δεύτερος γύρος ορίστηκε για τις 26 Δεκεμβρίου. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1944, η χώρα, η οποία βρίσκεται στη Δυτική Αφρική και απαριθμεί 4,6 εκατομμύρια κατοίκους, έχει δοκιμαστεί από εμφύλιο πόλεμο, από τον ιό Έμπολα, αλλά και από θέματα διαφθοράς, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει να πετυχεί μια δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας από τότε.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2006 που η Σίρλιφ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, η Λιβέρια βίωσε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μία εποχή ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας, παρόλο που κατά τη θητεία της υπήρξαν φυσικά και δύσκολες στιγμές για τη χώρα, με προβλήματα και δυσκολίες.

Πηγή: CNN, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή