Είδηση «έβγαλε» η συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με τον Κώστα Γαβρόγλου

Είδηση «έβγαλε» η συνάντηση του Κινέζου πρέσβη με τον Κώστα Γαβρόγλου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελευθέρας στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά τμήματα στα ελληνικά ΑΕΙ δίνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αλλά με το πλαίσιο λειτουργίας που όρισε ο ίδιος. Το θέμα ανέδειξε χθες ο υπουργός κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Κίνας Zou Xiaoli και υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής πρεσβείας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γαβρόγλου είχε βάλει φρένο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 29 Μαρτίου 2017, στην πρόταση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για να δημιουργήσει ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να απευθύνεται σε Κινέζους που θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Το φρένο του κ. Γαβρόγλου ήλθε σχεδόν δύο χρόνια μετά –την άνοιξη του 2015– την απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά να «παγώσει» τα προπτυχιακά που επρόκειτο να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα στην Ελλάδα ιδρύθηκαν με τον νόμο 4316 του 2014, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Ειδικότερα, στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Παιδείας με τον πρέσβη της Κίνας συζητήθηκαν τρόποι προσέλκυσης Κινέζων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ, η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων προπτυχιακών σπουδών και η ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του μήνα της διαδικασίας για διακρατικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα προπτυχιακά θα οργανωθούν με βάση τους όρους που έχει θέσει ο νόμος 4485 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, ήδη υπάρχουν συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ με αντίστοιχα ιδρύματα της Κίνας. Ενδεικτικό είναι μάλιστα, ότι στο φύλλο της περασμένης Κυριακής 21 Ιανουαρίου, το περιοδικό «Κ» παρουσίασε την ομάδα των Κινέζων φοιτητών που έχουν έλθει από την Κίνα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Νεοελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στη Φιλοσοφική Αθηνών. Η ομάδα των συνολικά 23 παιδιών είναι φοιτητές στο πανεπιστήμιο Beijing Foreign Studies University στην Κίνα και στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΕΙ του, πραγματοποιούν το τρίτο έτος των σπουδών τους στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Βεβαίως, είναι διαφορετικό ζήτημα να υπάρχουν διαπανεπιστημιακές συμφωνίες από το να απευθύνεται ένα ελληνικό ΑΕΙ στους Κινέζους που θέλουν να σπουδάσουν και να τους προτείνει να προτιμήσουν το δικό του πτυχίο.

Οπως ανακοινώθηκε, χθες, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του υφιστάμενου Πρωτοκόλλου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, που αποτελεί τη βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση των διαδικασιών για εκμάθηση των σχετικών γλωσσών ενώ, έπειτα από πρόταση του Κινέζου πρέσβη, εκφράστηκε η επιθυμία για επίσκεψη του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στον Κινέζο ομόλογό του για ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή